“På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange er en perfekt sammensmeltning
mellem tekster til refleksion og fællessang. Anette Prehn tilbyder en helt ny måde at
stifte bekendtskab med nogle af Jeppe Aakjærs ukendte tekste på, uden at man
nødvendigvis skal bruge dage på at læse sig igennem hans utallige bøger og tekster.”

Se andre anbefalinger her

 

Om sangforedraget

Jeppe Aakjærs usungne sange

Book sangforedraget: Jeppe Aakjærs usungne sange

Få besøg af Anette Prehn, som har pustet liv i glemt Aakjær-prosa med mere end 100 år på bagen. Og hvis opdagelser får folk til at spærre øjnene op.

Da coronaen lukkede Danmark ned i 2020, gik sociolog, forfatter og digter Anette Prehn på “gådejagt” i Jeppe Aakjærs prosa – inspireret af de finurlige ord på hans gravsten, hvor Aakjær omtaler, at “det er asken af usungne sange, der hviler i denne skål”. Hvorfor “usungne”? Hvad mente Aakjær mon? Han var i høj grad kendt og værdsat for sin digtning i sin samtid. 

Anette Prehn fandt på sin gådejagt stribevis af stærke, lyriske passager i Aakjærs gamle breve, foredrag, artikler og erindringer. Med nænsom hånd satte hun Aakjærs ord på vers og rim og vævede dem sammen med sine egne ord her og der. Komponist og pianist Kristian Bisgaard satte fængende melodier til de 21 Aakjær-inspirerede sange.

Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling på vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker (!), dels kalder os til kreativitet, kærlighed og sanselighed.

Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte Anette Prehns bog om Jeppe Aakjærs usungne sange for ”original” og gav den fem hjerter i sin anmeldelse. Skive Folkeblad skrev, at bogen var både ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”.

AnBEFALINGER af sangforedrag

Sagt om foredraget På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange:

”På et højskolekursus for nylig blev jeg introduceret til projektet På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange. Anette Prehns digte bygger på en omskrivning eller parafrase over spredte Aakjær-citater i breve, foredrag etc., hvortil Kristian Bisgaard har komponeret 21 melodier, velegnet både solistisk og som fællessang.

Der er tale om et yderst vellykket projekt, som dels er forankret i Aakjærs egen verden og et tonesprog som giver allusioner til den traditionelle danske fællessangs-tone fra 1920’erne og fremefter, dels samtidig er helt igennem nutidige i det sproglige og musikalske udtryk.

På en måde formår det – næsten dialektisk – at forene Aakjær/Carl Nielsen på den ene side og Prehn/Bisgård på den anden side. Det var et eksempel på foredrag og samtale på en højskole, når det er allerbedst.”

 

Niels Krabbe, Forskningsprofessor emeritus,
hovedredaktør af den samlede udgave af
Carl Nielsens værker

“På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange er en perfekt sammensmeltning mellem tekster til refleksion og fællessang. Anette Prehn tilbyder en helt ny måde at stifte bekendtskab med nogle af Jeppe Aakjærs ukendte tekste på, uden at man nødvendigvis skal bruge dage på at læse sig igennem hans utallige bøger og tekster.

Kristian Bisgaards melodier er både smukke og dog simple at lære. Foredraget er både for den, der måske kun kender til ’Jens Vejmand’, men også for den som har nærstuderet Jeppe Aakjærs værker. Kursisterne på Brandbjerg Højskoles ugekursus Klassisk højskole og Højskolesang var ellevilde med det og kaldte det et af ugens højdepunkter. Det kan bedst beskrives som ’Fællessang med substans og plads til refleksion’.”

 

Jesper Winther, højskolelærer, Brandbjerg Højskole

”Anette Prehn har med sin ‘På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange’ begivet sig
på en både opfindsom og dristig poetisk rejse ind i et næsten helligt land – og med stor
succes! De nyskrevne sange levendegør og aktualiserer Aakjærs tekster om natur,
kærlighed og eksistens.

Kristian Bisgaards melodier til teksterne er både lyttevenlige og
viser sig i praksis imødekommende som fællessange. Tilsammen en meget velkommen
fornyelse af Aakjærs tid og liv!”

 

Helge Teglgård, højskolelærer, Rude Strand Højskole

 “Kan man skrive en digters uskrevne sange? Nej, det kan man ikke, og dog: Anette Prehn kan! Hun er kender af Jeppe Aakjærs skrevne digte og prosatekster og har derved sat sig så meget ind i hans tankegang, følelser og sproglige udtryk, at hun har været i stand til at skrive 21 nye sange i Aakjær-ånd, uden at det hverken er plagiat eller sødladen efterligning af hans skattede poesi og sange. Det er lykkedes at genskabe stemninger, naturglæde og kærlighed i et nutidigt sprog, men hentet følsomt ud af hidtil upåagtede Jeppe Aakjær-kilder, som hun med åbent sind og nerve har givet ny og poetisk sprogdragt i gode, sangbare tekster. Som en ekstra stor kvalitet har Kristian Bisgaard komponeret gode og let sangbare melodier til sangene, som gør dem meget brugbare i både folkelig fællessang som i undervisning. Selvom man ikke kender melodierne, er de hurtigt lært, da de understøtter teksterne på flotteste vis. Kristian og Anette har et meget charmerende samspil i præsentationen af melodier og tekster. Alt i alt en meget rosværdig fornyelse og tilføjelse til den danske sangskat.”

 

SØREN KALLESTRUP, TIDLIGERE MENIGHEDSRÅDSFORMAND I AS-KLAKRING-JUELSMINDE KIRKER & ANNELISE CORYDON FREDERIKSEN, ORGANIST

Den folkekære digter Jeppe Aakjær (1866-1930), hvis ukendte prosa nu har inspireret nye fællessange til Danmark

Lyt til 3 af DE USUNGNE Sange her

Book sangforedrag

Udfyld blot formularen her og skriv, hvor i landet, du ønsker, at foredraget om Jeppe Aakjær skal finde sted.

Derefter vender Anette Prehn hurtigst muligt tilbage for at aftale nærmere.

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn
højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!