KAN AAKJÆRS PROSA SYNGES?

I Jeppe Aakjærs for længst glemte breve, artikler og foredrag har Anette Prehn opdaget et væld af lyriske, ukendte passager. Med nænsom hånd har hun pustet ordene til live og givet dem rim og verseform, så de – til Kristian Bisgaards smukke toner – kan synges af vores nutid. Politikens anmelder gav ❤️❤️❤️❤️❤️

Jeppe Aakjærs

usungne sange

Jeppe Aakjærs usungne sange

KAN AAKJÆRS PROSA SYNGES?

I Jeppe Aakjærs for længst glemte breve, artikler og foredrag har Anette Prehn opdaget et væld af lyriske, men ukendte passager. Med nænsom hånd har hun pustet ordene til live og givet dem rim og verseform, så de nu kan synges af vores nutid. Politikens anmelder gav ❤️❤️❤️❤️❤️

Udgivelse af de “21 usungne sange”

Anette Prehn har fundet kasserede guldklumper i kulturarven, som krydsbefrugtes og dermed skaber noget smukt, meningsfuldt og brugbart for vores tidsalder. “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” – der blev udgivet af Gyldendal og fik 5 hjerter i Politikens anmeldelse – rummer 21 “usungne sange” inspireret af Aakjærs gamle ord fra glemte breve, foredrag og erindringer. Tekster – som ellers reelt er døde og begravede, fordi ingen læser dem mere – har fået verseform, rim og dermed nyt liv.

Dermed “upcycler” Anette Prehn Aakjær, hvilket flugter med en tendens i tiden, der er opstået som et modtræk til forbrugskulturen. Når du “upcycler”, finder du gamle ting eller elementer, som du kombinerer og opgraderer gennem overraskende bearbejdninger. Det bedste af det kasserede viser sin nutidige relevans. 

På siden her kan du finde anbefalinger af gådejagten, der bl.a. kaldes “et genialt greb i den poetiske værktøjskasse”, “en både opfindsom og dristig poetisk rejse ind i et næsten helligt land – med stor succes!” samt en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”. Du kan også finde anbefalinger af Aakjær-sangforedraget, som Anette Prehn enten holder alene, med jeres egen pianist eller sammen med komponist Kristian Bisgaard. For deres arbejde med de usungne sange modtog Anette Prehn og Kristian Bisgaard i 2024 Aakjærprisen.

Sanghæftet “21 usungne sange” er desuden udkommet – med noder og becifringer, der gør den velegnet til fællessang – samt et album af samme navn.

OVERRÆKKELSE AF AAKJÆRPRISEN 2024

Søndag den 4. august 2024 modtog Anette Prehn og Kristian Bisgaard Aakjærprisen 2024 ved årets Jenlefest med 360 gæster.

Se i videoen her formand Karen Margrethe Rasmussens tale (15 minutter).

Læs Kristeligt Dagblads portrætinterview “Giv mig gentagelsens glæde” med Anette Prehn.

Lyt til Klog på Sprog – live fra Kulturmødet 2024 – hvor Anette Prehn og Kristian Bisgaard genopliver Jeppe Aakjær på Mors. 

Læs Anette Prehns refleksioner om at opleve hjemmebane-følelse ifm. prisoverrækkelsen.

sangforedrag

Jeppe Aakjærs breve, foredrag og erindringer bragt til live

Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte Anette Prehns bog om Jeppe Aakjærs usungne sange for ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblad skrev, at den var både ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”. Den 4. august 2024 modtager Anette Prehn Aakjærprisen sammen med komponist Kristian Bisgaard.

Nu får I mulighed for at få besøg af Anette Prehn og høre meget mere om den gådejagt, hun påbegyndte, da corona de facto lukkede hendes foredragsvirksomhed ned i 2020-2021.

Inspireret af Aakjærs digt på egen gravsten – der gådefuldt omtaler “asken af usungne sange” – kastede Anette sig ud i at læse 27 bøger af eller om Aakjær. I hans breve, foredrag, artikler og erindringer fandt hun lyriske passager, sprængfulde af billedrigt sprog med den velkendte Aakjærske brod. Aakjærs prosa er for længst glemt af de fleste, men Anette opdagede, at den er højst relevant for vores nutid. Med nænsom hånd satte hun Aakjærs gamle ord på nye vers og gav dem rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Komponist Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier.

Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling på vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker, dels kalder os til kreativitet, kærlighed og sanselighed. Sangforedraget giver alle mulighed for at opleve Aakjær i nye klæder og den almenmenneskelige forbundethed på tværs af historiens gang. 

Til sangforedraget medbringer Anette låneeksemplarer til alle deltagerne af sanghæftet med de 21 usungne sange. Der er mulighed for køb af signeret bog, sanghæfte og cd ifm. foredraget.

Hvis I selv har en dygtig pianist eller organist, samarbejder Anette med glæde med vedkommende. Hun tager også gerne komponist Kristian Bisgaard med eller medbringer alternativt lydfiler, som kan akkompagnere fællessangene undervejs. 

INTERVIEWS & Videoer om de usungne sange

Politikens chefredaktør Christian Jensen interviewer Anette Prehn

Sprudlende samtale til et Politiken Live-arrangement om relevansen af Aakjær i vores tid. Blandt andet om Aakjærs hemmelige muse, som har en overraskende forbindelse til Politiken.

Om den undren, der igangsatte gådejagten efter usungne sange

Denne video optog Anette Prehn under sit allerførste ophold i Jenles studielejlighed i maj 2020. På dette tidspunkt var “usungne sange” stadig et helt åbent og afsøgende projekt.

JOURNALIST Mads Zacho interviewer Anette Prehn OM DE USUNGNE SANGE

På BogForum 2021 interviewede journalist Mads Zacho Anette Prehn om den spritnye Gyldendal-udgivelse “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”.

AnmeldELSER & INTERVIEW

Dyk ned i de mange fine anmeldelser, Anette Prehn har fået samt i radiointerviews og artikler om “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange.”

“Egentlig er det jo dårlig stil at snage i andre menneskers brevvekslinger”. Sådan indledte studievært Maria Dohn sit interview med mig i P1 Morgen, og så var vi ligesom i gang. Hvis du har 10 minutter og vil høre mit bud på, hvad nutiden kan lære af Aakjærs 100+ år gamle tekster, så lyt med her.

LYT MED HER

Politikens anmeldelse af og fem hjerter til Aakjær-bogen. Skrevet af litteraturprofessor Thomas Bredsdorff.

LÆs anmeldelsen her

Skive Folkeblads anmeldelse af Aakjær-bogen.: “Vellykket jagt på Aakjærs usungne sange”. Skrevet af chefredaktør Ole Dall.

Download anmeldelsen her

“Nutiden er blind for fortidens indsigter. Men vi er slet ikke så specielle i dag, som vi tror” – Refleksionsklumme i Kristeligt Dagblad, 1. oktober 2021.

Læs klummen her

“Vi vanrøgter vores børns sjæleværdier, når vi som voksne tillader, at skærmen fylder så meget” – Debatindlæg i Politiken, 14. oktober 2021.

Læs indlægget her

Højskolebladet har bragt et fem siders uddrag fra bogen – fra Del 2 om Naturen, hvor den usungne sang “Jeg elsker dig Jord” præsenteres.

Se uddrag af bogen her

Interview i Kulturen på P1. Her fortæller Anette Prehn om “Projekt Usungne Sange”, der på dette tidspunkt er undervejs og sangen “Så gik det gamle år” spilles.

Lyt til interview her

Den folkekære digter Jeppe Aakjær (1866-1930), hvis ukendte prosa nu har inspireret nye fællessange til Danmark

Den folkekære digter Jeppe Aakjær (1866-1930), hvis ukendte prosa nu har inspireret nye fællessange til Danmark

KAN JEPPE AAKJÆRS PROSA SYNGES?

Vi kender Aakjær fra folkekære evergreens som “Jeg er havren”, “Sneflokke kommer vrimlende”, “Ole sad på en knold og sang” samt “Jens Vejmand”, der alle i dag er hvermandseje. Da Anette Prehn fik aflyst et halvt års foredrag på grund af corona, dykkede hun imidlertid ned i hans breve, foredrag og erindringer og fandt, at Aakjærs prosa er et overflødighedshorn af lyriske udtryk. Synges kunne de dog ikke, for de var blot fragmenter af gamle (og kulturelt kasserede) breve, foredrag og erindringer. Med nænsom hånd blev Aakjærs smukke ord flettet sammen med Anette Prehns og skabte rimende og sangbare digte, som komponist og pianist Kristian Bisgaard efterfølgende satte melodier til.

Gennem sproglig leg og med en dyb respekt for Aakjærs ånd, har Anette Prehn forfattet 21 nye sangtekster og reflekteret over deres betydning for mennesker i dag. Bogen er inddelt i tre dele – Eksistensen, Naturen og Inspirationen – og kan bruges som debatoplæg om bl.a. natursyn, sanselighed, forandringskrav, grænsesætning, fear of missing out og forbudt kærlighed. Alle bogens sangtekster er sat på melodi af komponist Kristian Bisgaard. Genfortryllelsen venter – med Aakjær som læremester.

HØR DE USUNGNE SANGE HER

FRA KULTURMØDET MORS 2022

DU EGNER DIG IKKE TIL GLEMSEL

Sangen “Du egner dig ikke til glemsel” er et godt eksempel på, hvordan Anette Prehn har arbejdet med Jeppe Aakjærs tekster. Den baserer sig på en række uddrag fra inderlige breve fra Jeppe Aakjær til hans hemmelige muse, f.eks.: 

”Tro mig paa mit Ord, Dem glemmer jeg aldrig! De egner Dem simpelt hen ikke Glemsel … Jeg bærer et lille Miniaturbillede af Dem i mit Hjærte; De har ikke givet mig det, og jeg har ikke taget det; det er der ganske simpelt, og derved er intet at gjøre … Der gaar en lille Pige og spøger omkring i den Bog, og hun vil med Vold og Magt tage Deres Skikkelse paa; jeg kan ikke forhindre det, og De kan heller ikke. Men alt det jeg i mit Liv har truffet af engleligt, blidt og vakkert vil jeg forlene dette Fantasibarn med.”

Et andet sted skriver Aakjær: ”Jeg er den glade Skytte, der ’springer over Markerne og danser over Bækkene’, regelløs og lunefuld som Vind i Vaar; nu i Sorg, nu i Glæde, nu i Fald og nu i Sæde; der er Graad i mine Sange og Sang i min Graad.”

usungne sange

HISTORIEN BAG

Tilfældet ville, at Anette Prehn i efteråret 2019 besøgte Jenle, Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem ved Limfjorden, og faldt over ordene “usungne sange” på Aakjærs gravsten. Aakjær havde selv forfattet ordene, da han lå dødssyg af den spanske syge i 1920.

”Asken af usungne sange”. På den ene side virkede det åbenlyst, at Aakjær her refererede til de mange sange, han ville kunne have skrevet, såfremt og ifald han havde levet længere. På den anden side spurgte hun sig selv, om det mon ville kunne lade sig gøre at finde “usungne sange” i uopdagede steder. Som for eksempel i hans prosa: i breve, taler og erindringer.

Når Aakjær nu åbenlyst ikke kan skrive flere sange selv, kunne da ord, udtryk og sætninger kombineres på nye måder og blive pustet til live – som naturlyrik i Aakjærs ånd?

Aakjær blev heldigvis kureret og fik hele 10 år mere at leve i, inden han døde som 63-årig i 1930. Her fortsatte han ufortrødent med at skabe inderlig lyrik og skrive prosa på livet løs.

Læs Aakjærselskabets omtale af de usungne sange

Jeppe Aakjærs digt
på gravstenen:

”Her standsed de glade klange. Her sattes mit livsens mål. Det er asken af usungne sange der hviler i denne skål.”

Anette Prehn, Tore Leifer og Jesper Dein i Kulturen på P1, tirsdag den 16. marts 2021

Artikler

Artiklen fra Skive Folkeblad: “Forfatter puster liv i Jeppe Aakjærs usungne sange”
(bragt 1. december 2020)

Læs artiklen her

Artiklen fra Skive Folkeblad: “Aakjær har inspireret til 21 nye sange”
(bragt 18. september 2021)

Læs artiklen her

Artiklen fra Frederiksborg Amtsavis: “En flig af livets gåde”
(bragt 5. smarts 2022)

Læs artiklen her

BOGENS INDHOLDSFORTEGNELSE

Forord

INDLEDNING
Jeppe Aakjær som læremester

EKSISTENSEN
Gentagelsens glæde – Verden fra en anden rude – Pilgrimsrejse til Tossernes Land – Livsanskuelse – På vanviddets vinger – Så gik det gamle år

NATUREN
Jeg elsker dig, Jord – Åens drejning – Den første lærke – En flig af livets gåde – Poesiens vidundervæld – Den første forårsdag i Danmark – Hver dag er ny – Blad på blad – Ud i tusmørkets gabende grå

INSPIRATIONEN
Øjebliksbørn – Mit hoved er krybende fuldt af idéer – Der skal åbne vande til bevægelse og strøm – Kilder af liv – Du egner dig ikke til glemsel – Sjæl til sjæl

EFTERTANKE
“Det er tungt at dø, men endnu tungere at glemmes”

BOGENS INDHOLDSFORTEGNELSE

Forord

INDLEDNING
Jeppe Aakjær som læremester

EKSISTENSEN
Gentagelsens glæde – Verden fra en anden rude – Pilgrimsrejse til Tossernes Land – Livsanskuelse – På vanviddets vinger – Så gik det gamle år

NATUREN
Jeg elsker dig, Jord – Åens drejning – Den første lærke – En flig af livets gåde – Poesiens vidundervæld – Den første forårsdag i Danmark – Hver dag er ny – Blad på blad – Ud i tusmørkets gabende grå

INSPIRATIONEN
Øjebliksbørn – Mit hoved er krybende fuldt af idéer – Der skal åbne vande til bevægelse og strøm – Kilder af liv – Du egner dig ikke til glemsel – Sjæl til sjæl

EFTERTANKE
“Det er tungt at dø, men endnu tungere at glemmes”

Anette Prehn i studielejligheden på Jenle – i fuld gang med at udforske ukendte passager fra Aakjærs breve, erindringer og foredrag. Aakjærs ord er i sig selv hverken på vers eller rimende, men Anette har pustet dem til live ved at flette dem sammen på kryds og tværs og tilføre sine egne her og der.

Foto: Steen Don

Anette Prehn i studielejligheden på Jenle – i fuld gang med at udforske ukendte passager fra Aakjærs breve, erindringer og foredrag. Aakjærs ord er i sig selv hverken på vers eller rimende, men Anette har pustet dem til live ved at flette dem sammen på kryds og tværs og tilføre sine egne her og der.

Foto: Steen Don

ANBEFALINGER af sangforedraget

”På et højskolekursus for nylig blev jeg introduceret til projektet På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange. Anette Prehns digte bygger på en omskrivning eller parafrase over spredte Aakjær-citater i breve, foredrag etc., hvortil Kristian Bisgaard har komponeret 21 melodier, velegnet både solistisk og som fællessang. Der er tale om et yderst vellykket projekt, som dels er forankret i Aakjærs egen verden og et tonesprog som giver allusioner til den traditionelle danske fællessangs-tone fra 1920’erne og fremefter, dels samtidig er helt igennem nutidige i det sproglige og musikalske udtryk. På en måde formår det – næsten dialektisk – at forene Aakjær/Carl Nielsen på den ene side og Prehn/Bisgård på den anden side. Det var et eksempel på foredrag og samtale på en højskole, når det er allerbedst.”

Niels Krabbe, Forskningsprofessor emeritus, hovedredaktør af den samlede udgave af Carl Nielsens værker

“Anette Prehns 21 usungne sange har med et genialt greb i den poetiske værktøjskasse hentet længst forglemte Jeppe Aaakjær-prosastykker og brevstumper frem og pustet nyt liv i dem. På magisk vis har denne digtersjæl støvet dem af til mundrette sange for nutidige læsere og sangere.”

Henrik Yde, dr.phil., litteraturhistoriker og forfatter til bl.a. den store Martin Andersen Nexø-biografi

“Jeppe Aakjærs usungne sange. Vi har to gange i efteråret 2022 haft besøg af Anette Prehn og Kristian Bisgaard – to dejlige, nærværende, venlige, dygtige og fantastiske mennesker. Begge dage med 350 deltagere. Og begge dage med lange, stående klapsalver fra vore begejstrede deltagere. Et lille udpluk af de mange roser lyder sådan her: ”Fantastisk! Hvor er du en dygtig fortæller! Du er så dygtig til at lære os de mange sange! Hvor spiller du godt! Enestående! Fremragende! En flot formiddag! Du synger så dejligt! I er så gode sammen!” Anette er en særdeles dygtig fortæller og har Jeppe Aakjær helt inde under huden. Ud fra hans efterladte og oversete breve, artikler og foredrag har hun skrevet en række flotte og meningsfulde sange. Kristian har komponeret dejlige sangbare melodier til dem. Melodier som han på en vidunderlig måde får os lært. Sådanne dage er det en ekstra stor fornøjelse at være arrangør.” 

Jørgen Ejlskov, forstander, Kunst & KulturHøjskolen i Vejle

“På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange er en perfekt sammensmeltning mellem tekster til refleksion og fællessang. Anette Prehn tilbyder en helt ny måde at stifte bekendtskab med nogle af Jeppe Aakjærs ukendte tekste på, uden at man nødvendigvis skal bruge dage på at læse sig igennem hans utallige bøger og tekster. Kristian Bisgaards melodier er både smukke og dog simple at lære. Foredraget er både for den, der måske kun kender til ’Jens Vejmand’, men også for den som har nærstuderet Jeppe Aakjærs værker. Kursisterne på Brandbjerg Højskoles ugekursus Klassisk højskole og Højskolesang var ellevilde med det og kaldte det et af ugens højdepunkter. Det kan bedst beskrives som ’Fællessang med substans og plads til refleksion’.”

Jesper Winther, højskolelærer, Brandbjerg Højskole

“Anette Prehn er som Hermes, vejviseren, der hjælper mennesker trygt gennem ukendte riger, og over tærskler og broer. Smilets og humorens gud med vinger på hat og fødder. Og Kristian Bisgaard er den nordiske pendant Heimdal: ham, hvis fornemmelse og sansning er så fin, at han kan høre græsset gro.”

Tina Corneliussen, faglærer fra Seminariet for Kunst og Håndværk og historiefortæller

Anette Prehn har med sin På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange begivet sig på en både opfindsom og dristig poetisk rejse ind i et næsten helligt land – og med stor succes! De nyskrevne sange levendegør og aktualiserer Aakjærs tekster om natur, kærlighed og eksistens. Kristian Bisgaards melodier til teksterne er både lyttevenlige og viser sig i praksis imødekommende som fællessange. Tilsammen en meget velkommen fornyelse af Aakjærs tid og liv!”

Helge Teglgård, højskolelærer, Rude Strand Højskole

 “Kan man skrive en digters uskrevne sange? Nej, det kan man ikke, og dog: Anette Prehn kan! Hun er kender af Jeppe Aakjærs skrevne digte og prosatekster og har derved sat sig så meget ind i hans tankegang, følelser og sproglige udtryk, at hun har været i stand til at skrive 21 nye sange i Aakjær-ånd, uden at det hverken er plagiat eller sødladen efterligning af hans skattede poesi og sange. Det er lykkedes at genskabe stemninger, naturglæde og kærlighed i et nutidigt sprog, men hentet følsomt ud af hidtil upåagtede Jeppe Aakjær-kilder, som hun med åbent sind og nerve har givet ny og poetisk sprogdragt i gode, sangbare tekster. Som en ekstra stor kvalitet har Kristian Bisgaard komponeret gode og let sangbare melodier til sangene, som gør dem meget brugbare i både folkelig fællessang som i undervisning. Selvom man ikke kender melodierne, er de hurtigt lært, da de understøtter teksterne på flotteste vis. Kristian og Anette har et meget charmerende samspil i præsentationen af melodier og tekster. Alt i alt en meget rosværdig fornyelse og tilføjelse til den danske sangskat.”

Søren Kallestrup, tidligere Menighedsrådsformand i As-Klakring-Juelsminde Kirker & Annelise Corydon Frederiksen, organist

LÆSERNES ANBEFALINGER Af BOGEN “PÅ GÅDEJAGT EFTER JEPPE AAKJÆRS USUNGNE SANGE”

“At du nu rækker ind over et forfatterskab og en poet, Jeppe Aakjær, som jeg sætter meget højt: Kæmpe respekt for det! Og kæmpe respekt for den bog, du har skrevet, og det arbejde du har lavet. Og det tør jeg roligt sige, fordi det er et fuldstændig fremragende arbejde. Og hvis man er i tvivl om det, så skal man bare læse det her hus’ – Politikens – egen litteraturprofessor og poetiske vismand Thomas Bredsdorffs anmeldelse af bogen. Thomas gav bogen her fem hjerter i avisen forleden dag. Alle hjerterne er berettigede. Det er så flot et arbejde, du har gjort.”

Christian Jensen, chefredaktør, ifm. interview  med Anette Prehn på Politiken Live, 27. oktober 2021

 

“Da jeg begyndte læsningen af ‘På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange’, fik jeg gåsehud og græd to gange inden for de første 20 sider uden at kunne sige præcis, hvor eller hvorfor jeg blev “trigget”. Udover at Aakjærs ord stadig kan have den effekt på mig, var der noget mere. Efter en del spekulation over de dybere grunde, tror jeg det er noget med, at Anette Prehn som forfatter ikke kræver en forforståelse af mig som læser. Dermed lukker hun mig ikke ude, men lukker mig ind. Hun tager så venligt imod, forklarer, fortæller så rart, så respektfuldt, så inkluderende, hele vejen fra start til slut. Hun viser rundt i bogens univers og deler så gavmildt ud af sin enorme viden, fortæller mildt og klogt, peger så mange steder rundt, at der begynder at springe glædesgnister fra nye hjerneforbindelser. Anette Prehns tilgang, fortælleteknik og sprog, rører mig dybt og giver nyt lys og tillidsfuldhed. Jeg kommer helt sikkert til at bruge bogen til fællessangsarrangementer.”

Lykke Dahl Chetronoch, korleder og organist

“Som detektiv efter usungne sange tager Anette Prehn dig med på rejse ind i en af Danmarks kendteste lyrikere, Jeppe Aakjærs, forunderlige og poetiske univers gennem rammende citater, velformulerede taler og lidenskabelige breve fra poetens egen hånd. Disse bliver af Anette Prehn på fornemste vis omsvøbt af lyriske ord og præsenteret som de nye usungne sange med melodier af Kristian Bisgaard. Igennem sangene får du et indblik i Jeppe Aakjærs liv og færden, og Anette Prehns refleksioner over Jeppe Aakjærs tekster samler trådene og kæder dem sammen med nutidige problemstillinger. Bogen kan læses af alle, uanset om man på forhånd har kendskab til Aakjær eller ej. Jeg supplerer min undervisning om Aakjær i dansk med disse nye sange, da jeg øjner en ny og sproglig let tilgængelig mulighed for at give mine elever endnu mere af vores kendte danske, lyriker.”

Karin Kjær Kokholm, lærer i 5. og 8. klasse, Thise Friskole

“En finurlig bog, der på en gang er historisk fortolkende, biografisk, samfundsdebatterende og poetisk med glimt af selvbiografiske erindringer og refleksion over forfatterens eget liv, og så byder den på en sjov og inspirerende måde at skrive sange på. Sangene i sig selv er rigtigt gode, skrevet i Aakjærs ånd med et nutidigt tvist.”

Kim Judson, cand polit og Master i organisationspsykologi

“Anette Prehns bog ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” har åbnet mine øjne for Aakjær! Jeg har sunget meget og kender mange af Aakjærs sange, men aldrig læst noget af det, han ellers har skrevet. Da jeg hørte alle sangene med melodier på, var jeg helt solgt. Anette har fået komponisten Kristian Bisgaard til at sætte melodier til de smukke tekster, og det er der kommet nogle vidunderlige sange ud af, som jeg under alle at høre, lære og nyde. Teksterne og musikken passer ufatteligt smukt sammen; de går op i en højere enhed. I en læsegruppe jeg er med i, hvor vi læser klassikere, har jeg nu lagt op til, at vi skal læse Aakjærs roman ”Vredens børn”, når det næste gang er mig, der skal vælge bog. Til stor overraskelse og interesse for de andre i gruppen. Jeg havde, for en del år siden, en dejlig oplevelse, som jeg kom til at tænke på i forbindelse med både de sungne og usungne sange. For over 20 år siden flyttede jeg ind i et mindre hus, hvor terrassen vendte ud mod en mark. Det var i slutningen af marts, da jeg en dag stod og hængte vasketøj op og pludselig hørte lærkesang fra marken. Jeg husker stadig den jublende fornemmelse i maven. Det er den samme jubel, jeg mærker, når jeg læser og hører Anette Prehns usungne sange! Jeg er begejstret og glæder mig til at bevæge mig endnu længere ind i Jeppe Aakjærs verden. Tak for inspirationen!”

Susanne Franck Hauch, Hundested

“Stor tak for bogen På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange. Den har været en yderst interessant og inspirerende læseoplevelse, og jeg synes, Anette Prehn i den grad er lykkes med sproget og fine billeder og tydninger af båndene til Aakjærs mange citater og “skriftsteder”. Både Anettes prosa og vellykkede digte har virkeligt “sat sig i mig”, og Kristian Bisgaard har på suveræn vis bidraget med træffende melodier til sangene. Det har glædet mig meget, at bogen har set dagens lys, og bag om værket fornemmer man den imponerende research, der ligger forud. Et eller andet sted tydeliggøres fraværet af Aakjærs indlæg også i vores tid, hvor så mange af hans fokusområder kunne trænge til et nutidigt eftersyn!”

John S. Madsen, Snaptun, www.aakjaer-causeri.dk

HAR HØRT CD’EN 100 gange

Anette Thorn fra Skørping fortæller – på Litterært Folkemøde 2022 – at hun nok har hørt albummet “21 usungne sange” 100 gange.

Derudover siger Anette Thorn – og det er spot on: “Der ER altså noget ved de melodier. Det er sjældent på en cd, at ALLE melodier går lige ind og er sangbare. Det er bare så fint.”

Kristian Bisgaard er anerkendt, respekteret og elsket for sin evne til at komponere melodier, der vibrerer med den danske folkesjæl. De føles på sin vis kendte, selvom de er helt nye. De er lette at lære og tage til sig, selv efter få gennemsyngninger. Kristian Bisgaards toner smyger sig omkring teksterne og får dem til at leve og “komme hjem”.

KORKONCERT MED KNAPT 200 SANGERE 

DER ER MERE I DEN GAMLE MESTER, END DET VI ALLEREDE KENDER OG SYNGER. 200 KORSANGERE GENOPLIVEDE I SKIVE DEN 16. MARTS 2023 JEPPE AAKJÆRS TANKER OG FØLELSER TIL EN FESTLIG KORKONCERT. NÆSTEN 600 HAVDE LØST BILLET TIL EN FESTLIG AFTEN. 

Skive Musikskoles kor, Limfjordskoret, Sallingkoret, Flyndersøkoret og Skiveegnens Herrekor. sang for til korkoncerten, der var sponsoreret af Spar Nord Fonden.

Nedenstående er uddrag fra Skive Folkeblads anmeldelse

»Giv den gas! Nyd det,« lød opfordringen fra sociolog og forfatter Anette Prehn til det store kor på scenen i Kulturcenter Skives koncertsal. Og det gjorde de knap 200 lokale korsangere torsdag aften, da de sang en række sange med tekster af Anette Prehn, som er inspireret af Jeppe Aakjærs prosatekster. Som bekendt har Anette Prehn dykket ned i Aakjærs breve, foredrag og romaner og derefter udgivet en bog og 21 nyskrevne, eksistentielle sange, som i større eller mindre grad er inspireret af Aakjærs egne ord. Anette Prehn sagde fra scenen om ordene: “Jeg har følt, at de kaldte på mig: “Kom og pust lidt til os!'”

Sangenes komponist, Kristian Bisgaard, medvirkede også på scenen, hvorfra han ledte det store kor gennem de meget iørefaldende sange og akkompagnerede til på tangenter. Ja, man kan vel nærmest kalde sangene for ørehængere, for de hang hurtigt fast, og man kunne efterfølgende på vej til bilen gå og smånynne et hookline, som: »der er gråd i mine sange, der er sang i min gråd.« Aftenen bød både på melankolske sange i mol, som ovenstående og mere sprælske sange med lidt pep i. Der var glade sange, stille sange, smukke sange og spøjse sange, der formåede at indfange Prehns finurlige ord som »nuanceforskelskolorit«.

STEMNINGSVIDEO FRA KORKONCERTEN I KULTURCENTER SKIVE:

AAKJÆR I NYE KLÆDER

Rørende optagelser fra korkoncerten i KulturCenter Skive den 16. marts 2023 – med 200 korsangere på scenen og næsten 600 publikummer. 

Aftenens fotograf gik rundt og interviewede forskellige deltagere i pausen og efter koncerten – om Aakjær, korkoncerten og de usungne sange.

Det kom der denne dejlige video ud af. 

 

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!