SANGE MED MUSIK AF RASMUS SKOV BORRING
Hør bl.a. Klodens sommerfuglevinger, Måneskinsvandring, Uendelige skyer & Kom, som du er. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF KRISTIAN BISGAARD
Hør bl.a. Smukke skud, Liv i vor hånd, Nærvær i skærmenes tid & Livet i læring. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF ERIK SOMMER
Hør bl.a. Vores Danmark i sommerdragt, Stjernesprog, Efterårsmagi & Det bedste, jeg lærte. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF ANETTE PREHN & ANDRE
Hør bl.a. Der er et nu, et da og et i morgen, At turde er tillid forklædt i et håb, Guds finger julenat & Jens Blegmand. Oplev sangene her →
Sange til Danmark
SANGE MED MUSIK AF RASMUS SKOV BORRING
Hør bl.a. Klodens sommerfuglevinger, Måneskinsvandring, Uendelige skyer & Kom, som du er. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF KRISTIAN BISGAARD
Hør bl.a. Smukke skud, Liv i vor hånd, Nærvær i skærmenes tid & Livet i læring. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF ERIK SOMMER
Hør bl.a. Vores Danmark i sommerdragt, Efterårsmagi, Stjernesprog & Det bedste, jeg lærte. Oplev sangene her →
SANGE MED MUSIK AF ANETTE PREHN & ANDRE
Hør bl.a. Der er et nu, et da og et i morgen, At turde er tillid forklædt i et håb, Guds finger julenat & Jens Blegmand. Oplev sangene her →
Rasmus Skov Borring
Kristian Bisgaard
Erik Sommer
Anette Prehn
Anette FORTÆLLER OM SINE sange
“Jeg har skrevet sangtekster, siden jeg var syv år gammel. I mange år skrev jeg tekster til kendte melodier og var på alle måder i tvivl om, hvordan jeg kom videre. Jeg kendte ikke nogen, der kendte nogen i den verden. I 2005 rakte jeg ud efter Anne Dorte Michelsen og sendte hende et udvalg af mine tekster for at få et godt råd. Hun skrev tilbage: ”Tak for dine sange. De er strømmende, blidt piblende, pulserende og levende. Jeg bliver ramt af dine stemninger, din alvor og ømhed.”
Anne Dortes ord glædede mig. Hun opfordrede mig til at finde en komponist. Jeg husker, jeg tænkte: ”Hvordan gør man det? Slår man op i telefonbogen, eller?” Først 13 år senere katapulterede et møde med Rasmus Skov Borring min sangskrivning og mit samarbejde med komponister.” Hør mere her.
Bogen
Det syngende menneske
Bogen ”Det syngende menneske” inviterer til forbundethedstræning gennem fællessang.
Den er bygget op omkring otte tematiske veje til forbundethed, bl.a. generationsmødet, oplevelser i naturen, global forbundethed samt kritisk sans. Temaerne gøres sangbare af 30 helt nye sange med tekst af Anette Prehn.
Professor emeritus Per Schultz Jørgensen kaldte bogen “en klog bog, fyldt med vise ord”, “et forsvar for fællesskab, nærvær og sociale møder”, der “sprudler af social opfindsomhed”: “Musikalitet møder menneskelig indsigt, varme og sociale toner – meget inspirerende!”
Bogen er obligatorisk læsning for arrangører af fællessang på højskoler og efterskoler, i kor, foreninger eller familien. Bogens reflekterende, diskuterende og lyriske dele samler sig i en flerstemmig sats. Læs de mange flotte anbefalinger af bogen her.
På gådejagt efter
Jeppe Aakjærs usungne sange
I oktober 2021 udgav Gyldendal Anette Prehns bog “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Den fik 5 hjerter i Politikens anmeldelse og blev kaldt “original” af litteraturprofessor Thomas Bredsdorff.
Bogen rummer 21 helt nye “usungne sange” inspireret af ukendte Aakjær-citater fra breve, foredrag og erindringer.
Du kan læse meget mere om Anette Prehns gådejagt her og høre de 21 sange. De findes også på digitale musiktjenester. Der er ifm. udgivelsen også både udkommet et sanghæfte med noder og becifringer samt en cd med musikken.
Sange med melodi af
Rasmus Skov Borring
Anette Prehn og Rasmus Skov Borring har på nuværende tidspunkt skrevet ni sange sammen. De fem af dem indgår på Rasmus’ album “Sangen har lysning”. Det fås som cd og ligger desuden på digitale musiktjenester som Spotify og YouTube. De fem sange er oversat til engelsk.
Klodens sommerfuglevinger
En sang om den lilles kraft i den store verden. Teksten er inspireret af “sommerfugleeffekten”, der handler om, at selv en lille ændring ét sted kan bidrage til at påvirke det store hele. Den vækker vores håb og fælles handletrang midt i de meget store og alvorlige dagsordener og kriser, vores tidsalder bærer præg af.
Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan købes her. Den engelske oversættelse – “The Smallest Wingbeat” – findes her.
Hvilken sang burde alle høre?
“Det må være Anette Prehn og Rasmus Skov Borrings ‘Klodens sommerfuglevinger’ fra 2018. Det er noget så skønt som en smuk, nyskrevet sang om, at alt er forbundet på kloden. Det er vor tids vigtigste erkendelse på linje med dengang, man opdagede, at Jorden er rund. Hvad jeg vælger at gøre har en betydning et andet sted. Det tøj, jeg går i, sætter måske et miljø- eller CO2-aftryk i Indien. Det har betydning, om jeg flyver til Bornholm eller tager bus og færge.”
HELLE SOLVANG
P2-vært på programmet “Vis mig din sang, skat”, 15. juni 2020 i Information/Moderne Tider
Kom, som du er
Hvordan taler et inkluderende fællesskab? Sangen “Kom, som du er” er skrevet i anledning af As Friskoles 25-års jubilæum – med afsæt i elevernes oplevelser af at gå på skolen. Hør sangen her. Nodearket findes her. Via linket nedenfor finder du samtaleåbnende refleksionsspørgsmål.
MASKEFALD
“Maskefald” kredser om, hvem vi er inderst inde – og hvad vi tør vise verden. Mange af os mangler mod til at stå ved vores inderste længsler og udfolde os mere frit derfra. Vi kan frygte nedgørelse, brændemærkning, afvisning og eksklusion: at blive udstødt af “flokken”, hvilket er det sociale menneskes værste mareridt. Nodearket findes her.
Måneskinsvandring
En sanselig nattevandring i frost og måneskin på istidens bakkede krop. Forbundetheden næres af hjertebroen på tværs af tid og rum. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og her. Den engelske oversættelse – “Timeless the Hillsides” – findes her.
Rasmus Skov Borring annoncerede sit nye album den 1. april 2019
På æselryg, et smertens ridt
En sang om at bære en større sag til verden, trods modstand og smerte. Nodearket findes i “Det syngende menneske” samt her. Den engelske oversættelse – “On a Donkey’s Back” – findes her.
Som dråber i hav
En sang om Danmark i Europa og i verden – og om tårernes kraft. Nodearket kan købes her. Den engelske oversættelse – “Drops in an Ocean” – findes her.
Tror du, en fugl læser noder
Hvad er forskellen på at være indrestyret og ydrestyret. Den sætter i perspektiv, hvor megen livskraft vi kan miste, hvis vi bliver for selvbevidste. Teksten er inspireret af citater af henh. Tove Ditlevsen og Søren Kierkegaard. Desuden indgår ordet “googler”. Nodearket findes her.
Uendelige skyer
Kan skyers driven og foranderlighed lære os noget væsentligt om tilværelsens inderste væsen?Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her. Den engelske oversættelse – “Like Shifting Clouds on High” – findes her.
Sange med melodi af
Kristian Bisgaard
Alt småt blir stort med dig
Om den værdi livets mange sansninger og erfaringer i naturen får, når de opleves med en elsket anden. Nodearket findes i “Det syngende menneske” eller kan købes her.
Alt ved dig er smukt i mine øjne
En hyldest til den modne kærlighed. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og her, hvor du også kan opleve en video med sangen.
Det begynder med drømmen
Man kan så meget her i livet. Men man kan også dedikere sig til en sag, langt større end én selv. Nodearket findes her, inkl. en videooptagelse med sangen.
Det er så let at tro på mer’
Et opgør med Mer-religionen; dogmet om, at vi partout skal eje det nyeste nye, lystre materielt pres og påtage os en identitet, som vi tror, vi “bør” have. Nodearket kan købes her.
Det, der virk’lig tæller
Et opgør med den tællelogik, der præger vores tidsalder. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
En bid af mit hjerte i verden
Om den forventning, ømhed og taknemmelighed, som er så stærkt tilstede før og efter en barnefødsel. Nodearket kan købes her.
En fredstone
Skrevet i skyggen af forfærdelighederne i Ukraine i 2022. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen. Sangen er oversat til engelsk – “A Longing for Peace” – og findes her.
Du satte fod i verden
Anette Prehn fortæller om “Du satte fod i verden”:
“En kvinde – der for 14 år siden oplevede en fødselsdepression i forbindelse med fødslen af sit barn – sang for nylig ”Du satte fod i verden”. Bagefter kontaktede hun mig med tårer i øjnene for at sige tak: ”Din sang minder mig om, at der alligevel var noget smukt ved den tid.” Hendes udsagn viser, hvad tekst, melodi og (fælles)sang kan: Hjælpe os med at rumme og påskønne sider af livet, som kan være udfordrende, lidelsesfulde og ambivalente. Forbinde os med vores allerinderste følelser. Bane vej for empati og respekt mellem mennesker; at vi forstår hinandens livserfaringer bedre end før.”
“Ved anden lejlighed beskrev en 84-årig kvinde – da vi sang “Du satte fod i verden” på et af mine kurser på Tisvilde Højskole – at hun fik det, som da hun sad og ammede sit barn.” Nodearket kan købes her.
En sang om livsmod
Om livets op- og nedture og den inspiration til livsmod, som naturens eksempel sætter. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
En undren vågner
Et studium af træer i natur – som et spejl på menneskelivet. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
Forårets stemme
En sanselig hyldest til foråret. Nodearket findes “Det syngende menneske” og kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.
Forårsfornemmelser
En sang om den piblende, jublende fornemmelse, der kan ramme én, når de første forårstegn melder sig. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.
Generationer i møde
Sangen er en hyldest til de varige spor, som generationsmødet kan sætte i mennesker. Nodearket kan købes her.
Helst uden vinger
Et opgør med idéen om, at man skal være perfekt for at være god nok. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og kan købes her.
Hjem
Er hjem mon det murstenemekka, vi bor i? Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
Hvis jeg får et valg
Hvor synger vi, når vi ikke er her længere? Teksten her er fra naturelsker til efterladte – og den er bl.a. brugt ifm. en askespredning af en “sydfynsk udgave af Pippis far”, en sejler, naturelsker og ivrig jæger. Familien skrev efterfølgende: “Tak fordi du netop havde skrevet lige de ord, der gjorde det så meningsfuldt at stå sammen der midt i sorgen. Nodearket kan købes her.
I en galaksesværm
En sang om vores bøvl med at skabe fred på jord. Set med astronautens blik er uendelig mange konflikter og grænsedragninger på Jorden meningsløse. Vi er alle i samme båd på en skrøbelig, blå planet, hvis delikate systemer spiller sammen på underfuld vis. Inspireret af artiklen her. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
I øjne så blå
En sang om stormende forelskelse; om det fortættede øjeblik, hvor “alting begyndte og endte med ét” og dagene derefter.
Nodearket kan købes her.
Kom, læg sangen i mund
En hyldest til fællessangen. Kan synges i sin helhed, men de enkelte vers kan også synges som overgangsritual før/efter fællessang.
Nodearket findes i “Det syngende menneske” og kan købes her.
Liv i vor hånd
Kan filosofi formidles som fællessang; nærværende og hverdagsrelevant? Et citat af K.E. Løgstrup er her sat på rim og melodi. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og her.
Livet i læring
Ny skolesang til Danmark, der giver et større perspektiv på – og taknemmelighede for -læring. Nodearket kan købes her. Desuden kan du her finde gratis læringsmateriale med afsæt i sangen.
Livets vibration
En sansevækkende morgensang, der bygger bro på tværs af menneskehedens historie. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og kan desuden købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.
Lykkens navlehul
Finder vi mon lykken, når vi jager den? En sang om dét, der mere stille er – og en udfordring af kulturelle luftkasteller. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og findes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.
Løft blikket
En sang med et mere aktivistisk tilsnit; et opråb om at tage ansvar og handle, mens vi stadig kan. Nodearket kan købes her.
Lån mine øjne
Om den kærlighedens gerning det er at låne sine “øjne” til en elsket anden. Nodearket kan købes her.
Minderamt
Om livets nærværende nuer, der kan føles evige og sande men også bærer kimen i sig til destruktion gennem glemsel og forvrængning. En tekst befrugtet af mødet mellem hjerneforskning, filosofi og lyrik. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
Morgengaven
En sang om de magiske minutter, hvor man er vågnet før daggry og udhvilet, fredfyldt men også lidt desorienteret ligger og finder sin form, mens et barndommens skyggespil udfolder sig uden for ruderne. Nodearket kan købes her.
Netop sat i verden
Om det magiske og meningsfulde ved at sætte liv i verden eller påtage sig ansvar for liv. Nodearket kan købes her.
NÆRVÆR I SKÆRMENES TID
Hvordan tager vi det bedste fra det digitale, uden at lade det diktere og underminere vores fællesskaber? Nodearket kan købes her.
Polerne smelter
Om livet med et elsket menneske, der lider af demens. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video af sangen.
PÅ GADEN
“På gaden i håbet om broer til hjerter ad øjne …” En kanon. Et lignende gade-setup som i ‘Ræk ud’ – men set fra en anden vinkel. Nodearket kan købes her.
Randområdet
Sang #2 om det at være pårørende til et menneske ramt af Alzheimers. “Polerne smelter” perspektiverer de år, hvor et uafvendeligt tab er i gang. “Randområdet” foregår år senere i “en sart og splintret zone” – men også her er forbundethed mulig: “Når alt, vi kan, er kærlighed – et ømt og håndholdt tilflugtssted – da næres fredens fylde og kalder os fra tid og evighed.” Du kan købe noden her.
Rejst på andres liv
Tager vi vores frihed for givet? Husker vi at rette taknemmelighed mod de millioner af mennesker, der gav deres liv for at vi i dag kan nyde frihed? Opdager vi de nye frihedstrusler – der f.eks. relaterer sig til algoritmestyring og klimakrise? Skal man miste sin frihed, før man forstår dens værd? Nodearket – og refleksionerne om sangen – findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.
Ræk ud
En sang der inviterer til “nærværstrafik” og vender ensomhedstematikken på hovedet. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og kan købes her.
Sang om synergi
Skrevet til alle efterskoleelever, højskoleelever, projektgrupper m.v. En hyldest til den fællesevne, der kan opstå mellem mennesker, når hånd og ånd går hånd i hånd. Nodearket kan købes her.
Sansestorm
En sanselig midsommersang. Sangteksten blev igangsat af Dronning Margrethes kvækkende frøer i kæret ved Fredensborg Slot. Den hylder de mange vidunderlige sanseindtryk, der kommer os i møde, når sommeren melder sig. Du kan købe noden her.
Sans dette forår
“Det kribler og pibler, det sprudler af liv i jorden og luften og mig!”. En hyldest til naturens genopstandelse og menneskets forbundetshedstrang og livskraft. Nodearket findes her.
Skudt forbi
En sang til konfirmander, nonfirmander og andre unge:
Om de mange krav fra samfundet, som skyder forbi livets inderste væsen. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og her.
Smukke skud
En sang til unge, smukke skud på men’skeheden … om det liv, det åbner sig for dem. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her. Sangen er oversat til engelsk og hedder “Budding Leaf”, og du kan købe noden her.
Du kan læse en præsentation af “Smukke skud” her, skrevet i forbindelse med sangens 2023-optag i Efterskolesangbogen.
SØGER UD FOR AT FINDE IND
En sang om offline at søge tilflugt et hemmeligt sted i naturen og få nyt og friskt perspektiv på livet og dets mange bevægelser. Nodearket kan købes her.
Så uperfekt en verden
En sang om den uperfekte menneskehed: “Vi hutler os afsted i ufuldstændighed, mens livet går af led og former os derved.” Nodearket kan købes her.
HØR DE 21 USUNGNE SANGE – INSPIRERET AF JEPPE AAKJÆRS UKENDTE PROSA
Blad på blad
Den første forårsdag i Danmark
Den første lærke
Der skal åbne vande til bevægelse og strøm
Du egner dig ikke til glemsel
En flig af livets gåde
Gentagelsens glæde
Hver dag er ny
Jeg elsker dig, Jord
Kilder af liv
Livsanskuelse
MIT HOVED ER KRYBENDE FULDT AF IDEER
Pilgrimsrejse til Tossernes Land
Poesiens vidundervæld
På vanviddets vinger
Sjæl til sjæl
Så gik det gamle år
Ud i tusmørkets gabende grå
Verden fra en anden rude
Øjebliksbørn
Åens drejning
Sange med melodi af
Erik Sommer
Det bedste, jeg lærte
Inspireret af Erik Sommers ord: ”Det, jeg kan, er der no’en, der har lært mig; det, som jeg synes er smukt, er der no’en, der har vist mig, og det, som jeg mener, er jeg kommet til at mene igennem andres mening!” Om nærværende generationsmøder i barndommen.
Nodearket findes i “Det syngende menneske” og desuden her.
Efterårsmagi
I fire vers “maler” Anette Prehn billeder af efterårets stemninger og aktiviteter, givet liv af Erik Sommers inderlige toner. Hør den gerne med børn eller børnebørn og smit dem med lyst til at opleve efteråret på en mere sanselig måde.
Nodearket kan købes her.
Sommersange
Sangen tegner nedslagspunkter i de hverdagssymfonier, som skabes af sommerlandets særlige aktiviteter. Ved at holde sig til en enkel og registrerende “alfabetrik” minder Anette Prehn i fem vers om de stille og larmende, de sanselige og vibrerende, de jublende og forbundne sommerstunder i vores smukke land. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan også købes her.
STJERNESPROG
“En eksistens af kosmisk støv, en vægtløs undresum, en stykkevis erkendelse fra jordens udsigtsrum.” Stjernesprog er en sang, der skal sanses, mærkes og erkendes intuitivt. Anette Prehn fortæller, at hun i teksten betragter fra det sted, hvor hun mærker “et åndedrag af evighed fra en galaktisk krog, hvor ord gir op til fordel for et større stjernesprog.”
Hvor paradoksalt det end måtte lyde forsøger digtet sprogligt at indkredse det sted i eksistensen, hvor sproget møder sin grænse. Hvor det tilbyder sig som indtrykskanal snarere end som udtryksform i “det tavse Alt imellem alt, der kom og snart forsvandt.” Erik Sommer har sat inderlige toner til. Nodearket kan købes her.
Vores Danmark i sommerdragt
En hyldestsang til Sommer Danmarks smukke natur – med særlig inspiration fra de dramatiske og inderlige nordjyske klitlandskaberne omkring Rubjerg Knude fyr. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan købes her.
Sange med melodi af
Anette Prehn OG ANDRE
AT TURDE ER TILLID FORKLÆDT I ET HÅB
Om de misforståelser, der let kan opstå mellem menneskers, når vi tror, vi ved, hvad den anden mener.
Sangen kan synges uden forhåndskendskab til Anette Prehns hjernesmarte univers, men kender du til dette, vil du måske mærke i teksten, hvordan temaer som dom, bekræftelsesskævhed og reframing fletter sig sammen.
Nodearket kan købes her.
At turde er tillid forklædt i et håb – Demo
Der er et nu, et da og et i morgen
En invitation til at kigge efter det fællesmenneskelige og aldersoverskridende i mødet med et andet menneske – og føle empati og forbundethed i stedet for at lade os opsluge af dét, der tilsyneladende skiller os ad.
Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og her.
Det, jeg har, har jeg på hjerte
Hvad handler livet om? At rage til sig, have, få og tage? Eller at give af det, vi hver især har på hjerte?
Sangen her afspejler Anette Prehns egen trang til at skære ligegyldigheder væk fra livet og trænge ind i dets inderste væsen.
Nodearket findes her.
TEAM BLÅ PLANET
Klimasangen “Team Blå Planet” er skrevet i 2023 og har fået den nyeste klimaforskning med. Vi synger om havstrømmenes fine systemer, der risikerer at komme ud af balance – og om Alaska, der måske bliver “flyttet rundt”. Desuden prikker sangen til forestillingen om, at menneskelivet kræver bucketlister og flueben – og den opfordrer os til at se os selv som et “Team Blå Planet”. Anette har skrevet sangen sammen med Jacob Vestager Tybjerg.
Nodearket findes her.
SANG PÅ VEJ …
Jens Blegmand
Anette Prehn fortæller om baggrunden for “Jens Blegmand”:
“Frøet til sangen blev sået af et mangeårigt bestyrelsesmedlem i Selskabet til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie. Efter mit sangforedrag på Gram Højskole 4. august 2022, talte vi om mine samfundskritiske sange, heriblandt “Nærvær i skærmenes tid”. Så udbryder hun: “Ej, Anette – kan du ikke skrive en ny version af ‘Hvem sidder der bag skærmen’ – sådan én, der spejler den gamle tekst ind i vores tid, nærmest vers for vers?” Jeg svarer, at det er da en god idé – uden at tænke yderligere over det lige der.
Halvandet døgn senere sidder jeg på en bænk bagerst i Viseteltet på folkemusikfestivallen “Musik over Præstø Fjord”. Her optræder Togeir Vassvik fra Norge med samisk sang; en sådan kunstnerisk optræden, hvor man enten må overgive sig eller løbe skrigende bort. Jeg er lidt træt, så efter et kvarters tid lægger jeg mig på bænken for at slappe af, lukke øjnene og sanse. Jeg holdes dog vågen af teltdugen, der regelmæssigt dasker ind på mig. Med andre ord: Jeg er i theta-hjernefrekvenser (de kreative – ikke sovende men heller ikke vågen – og under påvirkning af en type sang, der virker helt overjordisk). Pludselig kommer “Hvem sidder der bag skærmen med krum og stivnet ryg, myoseramt i kroppen af monotone tryk …” til mig. Da jeg fornemmer, at der er mere på vej, som jeg skal være klar til at kunne modtage, vælger jeg at småløbe over til min bil, og så begynder modtagelsen ellers.”
Nodearket kan købes her.
En kærlig hånd på tidens tand
Anette Prehn fortæller om opdraget til sangen:
”’Vi ønsker en lejlighedssang anno 2022 på en kendt salmemelodi, der vil bruse i kirken inden festgudstjenestens postludium. Ikke en historisk opremsning eller en decideret salme men snarere en sang til lejligheden, der vækker til eftertænksomhed.’
Nogenlunde sådan lød opdraget fra Jens Kristian Poulsen, direktør for Stiftelsen Sorø Akademi, og Kristian Jacobsen, rektor for Sorø Akademi, da jeg blev vist den tillid at forfatte en sang til at markere Sorø Klosterkirkes genindvielse i 2022 efter tre års restaureringsarbejde. Jeg valgte at skrive “En kærlig hånd på tidens tand” på melodien Sommersalme/Det dufter lysegrønt af græs, komponeret af Waldemar Åhlén i 1933.”
Du kan læse meget mere om sangen, Anettes refleksioner og tekstens tilblivelse her. Nodearket kan købes her.
Guds finger julenat
Anette Prehn fortæller om teksten “Guds finger julenat”:
“‘Guds finger julenat’ er inspireret af den våbenhvile, der opstod juleaften 1914 i skyttegravene langs Vestfronten, under Første Verdenskrig. Tyske soldater begyndte at synge ”Stille Nacht, heilige Nacht” og tænde stearinlys. Dette kunne høres og ses af de engelske soldater i deres skyttegrave, og de sang ”Silent Night, Holy Night” tilbage. Fjendtlighederne ophørte for en tid, og soldater vovede sig op af deres respektive skyttegravene og mødtes i ingenmandsland. Her udvekslede de bl.a. tobak, chokolade og alkohol – og sang sammen.
I disse år er vi desværre igen vidne til en skyttegravskrig i Europa – og atter engang mellem parter, der beder til den samme Gud. Det lille barn i krybben viser fortsat vej til tro, fred og håb om hjerteforening. Kom, lad det ske!”
Om samarbejdet med Mie Korp Sloth, organist i Fredensborg Slotskirke, fortæller Anette Prehn:
“Mie spurgte mig i juni 2023, om jeg ville skrive en korsats i anledning af julen. Jeg lagde idéen til hævning hen over sommeren – og så pludselig i august kom “Guds finger julenat” til mig. Da jeg viste den til Mie 25. august, kunne hun “lide alt ved den”. Hun fortalte dog også, at hun havde meget at se til op til genåbningen af Fredensborg Slotskirke efter restaurering i oktober 2023, hvorfor hun nok først fik lavet korsatsen i efteråret. Jeg fik diskret nævnt, at hvis Mies hjerne var bare lidt som min, kunne det måske være, at melodien pludselig kom, når hun mindst af alt ventede det. Selv har jeg en hjerne, der arbejder bedst, når den burde lave noget andet … dermed danser jeg lystfulde og legende skabelsesprocesser frem. Og sørme ja, … allerede mandag den 28. august, blot tre dage efter, fik jeg en sms fra Mie: “Det gik, som du sagde. Din smukke sangtekst blev til en overspringshandling.” Nodearket kan købes her.
Guds finger julenat findes ligeledes som fællessang, med musik af Bjørn Elkjer. Find nodearket her.
Høstsangene fra 2024
Anette Prehn har skrevet tre nye fællessangstekster til børn – inspireret af høsten. De er særligt rettet mod kor i kirken og børn i alderen 8 til 14 år.
Det regner med blade har musik af Mia Engsager. Teksten inviterer til sanseoplevelser i naturen og møder børn i øjenhøjde. Teksten spejler børns verden (f.eks. “kartofler blir høstet, og helst til pomfritter” og “et skumfidusbjerg i kakao”).
Den tilbyder leg med ord og allitteration (f.eks. “lækkermundstanker” og ”flyder med farver på bugnende bord”). Ikke mindst skriver den sig ind i en taknemmelighed til livet: “Med hjertet forstår vi, at livet har magt, når alt i naturen får efterårsdragt.” Find noden her.
Gaveregn har to melodier, den ene af Mia Engsager, den anden af Jens Nielsen. Teksten giver et større klodeperspektiv på høsten, ved f.eks. at lægge ud med ”en trofast sol, en vandrende klode”. Vers 2 skaber læring om almindelige afgrøder i Danmark – og teksten som helhed stimulerer taknemmelighed, livsglæde og “tak mod Det Høje”.
Find Mia Engsagers nodeark her – og Jens Nielsens nodeark her.
Naturens festfyrværkeri har musik af Jacob Vestager Tybjerg. Teksten omfortolker, hvad en god gave overhovedet er. Det er nemlig ikke sådan én med bånd om men snarere naturens mange gaver. Melodi og tekst inviterer til taknemmelighed, festlighed og ”fut i den” (inkl. bevægelser). Find noden her.
“For nuuuu går det løs, som i et festfyrværkeri.
Det er høsten, som vi fejrer. Det er høsten, vi kan li’.
Kom, spring op og giv et hop. Husk dit hjerte. Tag afsted.
Her er alle inviteret, her må ALLE være med.”