SANGE MED MELODI AF RASMUS SKOV BORRING

Hør bl.a. Klodens sommerfuglevinger, Måneskinsvandring samt Kom, som du er.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF KRISTIAN BISGAARD

Hør bl.a. Kom, læg sangen i mund, Nærvær i skærmenes tid samt Livet i læring.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF ERIK SOMMER

Hør bl.a. Vores Danmark i sommerdragt, Efterårsmagi samt Det bedste, jeg lærte.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF ANETTE PREHN

Hør bl.a. Der er et nu, et da og et i morgen, At turde er tillid forklædt i et håb.  Oplev sangene her →

Sange til Danmark

SANGE MED MELODI AF RASMUS SKOV BORRING

Hør bl.a. Klodens sommerfuglevinger, Måneskinsvandring samt Kom, som du er.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF KRISTIAN BISGAARD

Hør bl.a. Kom, læg sangen i mund, Nærvær i skærmenes tid samt Livet i læring.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF ERIK SOMMER

Hør bl.a. Vores Danmark i sommerdragt, Efterårsmagi samt Det bedste, jeg lærte.  Oplev sangene her →

SANGE MED MELODI AF ANETTE PREHN

Hør bl.a. Der er et nu, et da og et i morgen, At turde er tillid forklædt i et håb.  Oplev sangene her →

Rasmus Skov Borring

Kristian Bisgaard

Erik Sommer

Anette Prehn

Anette FORTÆLLER OM SINE sange

“Jeg har skrevet sangtekster, siden jeg var syv år gammel. I mange år skrev jeg tekster til kendte melodier og var på alle måder i tvivl om, hvordan jeg kom videre. I 2005 rakte jeg ud efter Anne Dorte Michelsen og sendte hende et udvalg af mine tekster for at få et godt råd. Hun skrev tilbage om sangene:

”Tak for dine sange. De er strømmende, blidt piblende, pulserende og levende. Jeg bliver ram af dine stemninger, din alvor og ømhed.”

Anne Dortes smukke ord opmuntrede og glædede mig meget. Hun opfordrede mig i brevet til at finde en komponist  Jeg husker, at jeg tænkte: ”Og hvordan gør man lige det? Slår man op i telefonbogen, eller hvordan?” Først 13 år (!) senere katapulterede et tilfældigt møde min sangskrivning og mit samarbejde med komponister. Hør hvordan i videoen her.”

Bogen

Det syngende menneske

Bogen ”Det syngende menneske” inviterer til forbundethedstræning gennem fællessang. Den er bygget op omkring otte tematiske veje til forbundethed, bl.a. generationsmødet, oplevelser i naturen, global forbundethed samt kritisk sans. Temaerne gøres sangbare af 30 helt nye sangtekster.

Bogen er obligatorisk læsning for arrangører af fællessang på højskoler og efterskoler, i kor, foreninger eller familien. Bogens reflekterende, diskuterende og lyriske dele samler sig i en flerstemmig sats.

Læs de mange flotte anbefalinger af bogen her.

På gådejagt efter

Jeppe Aakjærs usungne sange

I oktober 2021 udgav Gyldendal Anette Prehns bog “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Den fik 5 hjerter i Politikens anmeldelse og blev kaldt “original” af litteraturprofessor Thomas Bredsdorff.

Bogen rummer 21 helt nye “usungne sange” inspireret af ukendte Aakjær-citater fra breve, foredrag og erindringer.

Du kan læse meget mere om Anette Prehns gådejagt her og høre de 21 sange. De findes også på digitale musiktjenester. Der er ifm. udgivelsen også både udkommet et sanghæfte med noder og becifringer samt en cd med musikken. 

Sæsonens UDVALGTE SANGE

Få her en smagsprøve på Anette Prehns sangtekster. De skiftes løbende ud. Du kan også gå på opdagelse i over 80 nodeark med tekst af Anette Prehn.

Åens drejning

En af 21 “usungne sange” inspireret af Jeppe Aakjærs prosa. Anette Prehn har været på opdagelse efter lyriske passager i Aakjærs for længst glemte breve, foredrag, erindringer og artikler.
Nodearket kan købes her

NETOP SAT I VERDEN

Om det magiske og meningsfulde ved at sætte liv i verden eller påtage sig ansvar for liv.

Nodearket kan købes her.

SMUKKE SKUD

En sang til unge, smukke skud på men’skeheden … om det liv, det åbner sig for dem. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Sange med melodi af

Rasmus Skov Borring

 

 

Anette Prehn og Rasmus Skov Borring har skrevet seks sange samme. De fem indgår på Rasmus’ album “Sangen har lysning”. Det fås som cd og ligger også på digitale musiktjenester som Spotify og YouTube. Desuden er fem af sangene oversat til engelsk.

 

Klodens sommerfuglevinger

En sang om den lilles kraft i den store verden. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Hvilken sang burde alle høre?

“Det må være Anette Prehn og Rasmus Skov Borrings ‘Klodens sommerfuglevinger’ fra 2018. Det er noget så skønt som en smuk, nyskrevet sang om, at alt er forbundet på kloden. Det er vor tids vigtigste erkendelse på linje med dengang, man opdagede, at Jorden er rund. Hvad jeg vælger at gøre har en betydning et andet sted. Det tøj, jeg går i, sætter måske et miljø- eller CO2-aftryk i Indien. Det har betydning, om jeg flyver til Bornholm eller tager bus og færge.”

Helle Solvang, P2-vært på programmet “Vis mig din sang, skat”, 15. juni 2020 i Information/Moderne Tider

Rasmus annoncerede sit nye album 1. april 2019

Måneskinsvandring

En sanselig nattevandring i frost og måneskin på istidens bakkede krop. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

På æselryg, et smertens ridt

En sang, om at bære en større sag til verden, trods modstand og smerte. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Som dråber i hav

En sang om Danmark i Europa og i verden – og om tårernes kraft. Nodearket kan købes her.

Uendelige skyer

Kan skyers driven og foranderlighed lære os noget væsentligt om tilværelsens inderste væsen?Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

“Gennem fællessangen har vi mulighed for at synge tilstande frem, som vi har brug for i vor tidsalder. Vi behøver i mine øjne sangens kraft til at styrke vores forbundethed, livsmod og indre ro – samt handlekraft, som et modsvar til den magtesløshed, der let kan ramme os.”

Anette Prehn i bogen "Afledte effekter"

Kom, som du er

Hvordan taler et inkluderende fællesskab? Sangen er skrevet i anledning af As Friskoles 25-års jubilæum. Nodearket kan købes her. I linket her kan du læse meget mere om sangen og dens ærinde – samt finde samtaleåbnende refleksionsspørgsmål, som I kan mødes over, når I har sunget sangen.

“Når vi først får blik for de mange afledte effekter, kommer tilvalg af fællessang til at handle om andet og mere end det at synge i sig selv. I lyset af de 18 afledte effekter kan det virke fjollet at lade den sti gro til – både som mennesker og som kulturelt fællesskab.”

Anette Prehn i bogen "Afledte effekter"

Sange med melodi af

Kristian Bisgaard

Alt småt blir stort med dig

Om den værdi livets mange sansninger og erfaringer i naturen får, når de opleves med en elsket anden. Nodearket findes i “Det syngende menneske” eller kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Alt ved dig er smukt i mine øjne

En hyldest til den modne kærlighed. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” eller kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Bare et strejf af vor klode

Tænk, at vi tror, vi må tære … og glemmer bækkene små. Om jordens gæster, der har beholdt støvlerne på. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Bare et strejf på vor klode

med Kristian Bisgaard

Det begynder med drømmen

Man kan så meget her i livet. Men man kan også dedikere sig til en sag, langt større end én selv. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Det er så let at tro på mer’

Et opgør med Mer-religionen.

Nodearket kan købes her.

Det, der virk’lig tæller

Et opgør med den tællelogik, der præger vores tidsalder. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Du satte fod i verden

Anette Prehn fortæller: “En kvinde – der for 14 år siden oplevede en fødselsdepression i forbindelse med fødslen af sit første og eneste barn (og som i det første halve år af barnets liv kun ville omtale det som ”Baby”) – sang for nylig ”Du satte fod i verden”. Bagefter kontaktede hun mig med tårer i øjnene for at sige tak: ”Din sang minder mig om, at der alligevel var noget smukt ved den tid.”

Hendes udsagn viser for mig at se, hvad tekst, melodi og (fælles)sang kan: De kan hjælpe os med at rumme og påskønne sider af livet, som ellers kan være udfordrende, lidelsesfulde eller ambivalente. De kan forbinde os med vores allerinderste følelser. De kan tilmed bane vej for en større empati og respekt mellem mennesker; at vi forstår hinandens livserfaringer bedre.” Nodearket kan købes her.

En bid af mit hjerte i verden

Om den forventning, ømhed og taknemmelighed, som er så stærkt tilstede før og efter en barnefødsel. Nodearket kan købes her.

En fredstone

Skrevet i skyggen af forfærdelighederne i Ukraine i 2022. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

En sang om livsmod

Om livets op- og nedture og den inspiration til livsmod, som naturens eksempel sætter. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

En undren vågner

Et studium af træer i natur. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

En kærlig hånd på tidens tand

Skrevet i anledning af genindvielsen af Sorø Klosterkirke i 2022 efter tre års restaureringsarbejde. Nodearket kan købes her.

Du kan også læse mere om sangen og dens tilblivelse her.

Forårets stemme

En sanselig hyldest til foråret i naturen. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Forårsfornemmelser

En sang om den piblende, jublende fornemmelse, der kan ramme én, når de første forårstegn melder sig. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Generationer i møde

Sangen er en hyldest til de varige spor generationsmødet for eksempel med bedsteforældre kan sætte i mennesker. Nodearket kan købes her.

Helst uden vinger

Et opgør med idéen om, at man skal være perfekt for at være god nok. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Hjem

Er hjem mon det murstenemekka, vi bor i? Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Hvis jeg får et valg

Hvor synger vi videre, når vi ikke er her længere? Nodearket kan købes her.

I en galaksesværm

En sang om vores bøvl med at skabe fred på jord; set med astronautens blik. Inspireret af artiklen her. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

I øjne så blå

En sang om det fortættede øjeblik, hvor “alting begyndte og endte med ét”, og om dagene derefter. Nodearket kan købes her.

Kom, læg sangen i mund

En hyldest til fællessangen. Kan synges i sin helhed – eller som enkeltvers som en slags overgangsritual/ bordvers til/fra fællessangens rum (f.eks. vers 1-3 i begyndelsen af fællessangen og vers 4-5 i slutningen). Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Liv i vor hånd

Kan filosofi formidles som fællessang? Her er et af K.E. Løgstrups centrale budskaber på rim og melodi. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Livet i læring

Ny skolesang til Danmark. Giver et større perspektiv på læringens inderste væsen, og hvor privilegerede vi er her til lands, at vi giver gratis skolegang til hinanden. Nodearket kan købes her. Her finder du gratis læringsmateriale med afsæt i sangen.

Livets vibration

En sansevækkende morgensang, der bygger bro på tværs af menneskehedens historie. Nodearket findes i “Det syngende menneske” og kan desuden købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Lykkens navlehul

Finder vi mon lykken, når vi jager den? En sang om dét, der mere stille er – og en udfordring af kulturelle luftkasteller. Nodearket findes i “Det syngende menneske” eller kan købes her, hvor du kan opleve en video med sangen,.

Løft blikket

En sang med et mere aktivistisk tilsnit; et opråb om at tage ansvar og handle, mens vi stadig kan. Nodearket kan købes her.

Lån mine øjne

Om den kærlighedens gerning det er at låne sine “øjne” til en elsket anden. Nodearket kan købes her.

Minderamt

Om livets nærværende nuer og smerten ved at miste dem til et forvrænget minde. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Morgengaven

En sang om de magiske minutter, hvor man er vågnet før daggry og udhvilet, fredfyldt men også lidt desorienteret ligger og finder sin form, mens et barndommens skyggespil udfolder sig uden for ruderne. Nodearket kan købes her.

Netop sat i verden

Om det magiske og meningsfulde ved at sætte liv i verden eller påtage sig ansvar for liv. Nodearket kan købes her.

NÆRVÆR I SKÆRMENES TID

Hvordan tager vi det bedste fra det digitale, uden at lade det diktere og underminere vores fællesskaber? Nodearket kan købes her.

Polerne smelter

Om livet med et elsket menneske, der lider af demens. Nodearket kan købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

PÅ GADEN

“På gaden i håbet om broer til hjerter ad øjne …” En kanon. Setuppet fra ‘Ræk ud’ – set fra en anden vinkel. Nodearket kan købes her.

Rejst på andres liv

Tager vi vor frihed for givet? Ser vi de nye frihedstrusler? Skal vi miste friheden, før vi forstår dens værd? Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Ræk ud

En sang der inviterer til “nærværstrafik” og vender ensomhedstematikken på hovedet. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her, hvor du også kan opleve en video med sangen.

Sang om synergi

Skrevet særligt med tanke på efterskolehold, højskolehold, projektgrupper og andre i tæt samspil: En hyldest til den fællesevne, der kan opstå mellem mennesker, når hånd og ånd går hånd i hånd. Nodearket kan købes her.

Sans dette forår

“Det kribler og pibler, det sprudler af liv i jorden og luften og mig!”. En hyldest til naturens genopstandelse og menneskets forbundetshedstrang og livskraft. Nodearket kan købes her, hvor du kan opleve en video med sangen.

Skudt forbi

En sang til konfirmander, nonfirmander og andre unge:
Om de mange krav og forventninger fra samfundet, som “skyder forbi” livets inderste væsen. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her, hvor du kan opleve en video med sangen.

Smukke skud

En sang til unge, smukke skud på men’skeheden … om det liv, det åbner sig for dem. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Du kan læse mere om “Smukke skud” her, hvor der er skrevet en større præsentation af sangen i forbindelse med dens optag i Efterskolesangbogen.

SØGER UD FOR AT FINDE IND

En sang om at søge tilflugt et hemmeligt sted i naturen og få nyt perspektiv. Nodearket kan købes her.

Så uperfekt en verden

En sang om den uperfekte menneskehed, skrevet af Anette Prehn med musik af Kristian Bisgaard.  Nodearket kan købes her.

Smukke skud

En sang til unge, smukke skud på men’skeheden … om det liv, det åbner sig for dem. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Du kan læse mere om “Smukke skud” her, hvor der er skrevet en større præsentation af sangen i forbindelse med dens optag i Efterskolesangbogen.

SØGER UD FOR AT FINDE IND

En sang om at søge tilflugt et hemmeligt sted i naturen og få nyt perspektiv. Nodearket kan købes her.

Så uperfekt en verden

En sang om den uperfekte menneskehed, skrevet af Anette Prehn med musik af Kristian Bisgaard.  Nodearket kan købes her.

Den danske sangskat kan noget helt særligt, og den har vigtige afledte effekter for mennesker. Sange, som vi har sunget og måske endda lært – og som har resoneret med vore hjerter tidligere i livet – kan melde sig ud af det blå, når vi mangler ord for en oplevelse. Denne særlige gave ved sangen, forsøger jeg at beskrive i teksten ‘Løft blikket’: ‘Jeg løber tør for ord men bryder pluds’lig ud i sang. For naturen den fortryller mig for hvem ved hvilken gang.’ Der er situationer, hvor vi som mennesker fattes ord. Hvor vi står sprogligt eller eksistentielt nøgne og mangler hjælp til at kunne forstå, huske eller bearbejde livets oplevelser. Her kan sangskatten komme os til ‘undsætning’ ved at skabe mening, give perspektiv og bibringe styrke.

Anette Prehn i bogen "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed"

Sange med melodi af

Erik Sommer

Det bedste, jeg lærte

Inspireret af Erik Sommers ord: ”Det, jeg kan, er der no’en, der har lært mig; det, som jeg synes er smukt, er der no’en, der har vist mig, og det, som jeg mener, er jeg kommet til at mene igennem andres mening!” Om læringen og sporene, der sættes af det nærværende generationsmøde på barndommens vej. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Det bedste, jeg lærte – Instrumental

med Kristian Bisgaard

Efterårsmagi

I sangen her “maler” Anette billeder af efterårets stemninger og aktiviteter. Nodearket kan købes her.

Sommersange

Nedslagspunkter i de hverdagssymfonier, som skabes af sommerens særlige aktiviteter. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan også købes her.

Vores Danmark i sommerdragt

En hyldestsang til Sommer Danmarks smukke natur – med særlig inspiration fra de dramatiske og inderlige nordjyske klitlandskaberne omkring Rubjerg Knude fyr. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan også købes her.

Sange med melodi af

Anette Prehn OG ANDRE

AT TURDE ER TILLID FORKLÆDT I ET HÅB

Om de misforståelser, der let kan opstå mellem menneskers, når vi tror, vi ved, hvad den anden mener. Nodearket kan købes her.

Der er et nu, et da og et i morgen

En invitation til at kigge efter det fællesmenneskelige og aldersoverskridende i mødet med et andet menneske – og føle empati og forbundethed i stedet for at lade os opsluge af dét, der “skiller” os ad. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

Det, jeg har, har jeg på hjerte

Hvad handler livet om? At rage til sig, have, få og tage? Eller at give af det, vi hver især har på hjerte? Nodearket kan købes her.

Jens Blegmand

Anette Prehn fortæller om baggrunden for “Jens Blegmand”:

“Frøet til sangen blev sået af et mangeårigt bestyrelsesmedlem i Selskabet til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie. Efter mit sangforedrag på Gram Højskole 4. august 2022, talte vi om mine samfundskritiske sange, heriblandt “Nærvær i skærmenes tid”.  Så udbryder hun: “Ej, Anette – kan du ikke skrive en ny version af ‘Hvem sidder der bag skærmen’ – sådan én, der spejler den gamle tekst ind i vores tid, nærmest vers for vers?” Jeg svarer, at det er da en god idé – uden at tænke yderligere over det lige der

Halvandet døgn senere sidder jeg på en bænk bagerst i Viseteltet på folkemusikfestivallen “Musik over Præstø Fjord”. Her optræder Togeir Vassvik fra Norge med samisk sang; en sådan kunstnerisk optræden, hvor man enten må overgive sig eller løbe skrigende bort. Jeg er lidt træt, så efter et kvarters tid lægger jeg mig på bænken for at slappe af, lukke øjnene og sanse. Jeg holdes dog vågen af teltdugen, der regelmæssigt dasker ind på mig. Med andre ord: Jeg er i theta-hjernefrekvenser (de kreative – ikke sovende men heller ikke vågen – og under påvirkning af en type sang, der virker helt overjordisk). Pludselig kommer “Hvem sidder der bag skærmen med krum og stivnet ryg, myoseramt i kroppen af monotone tryk …” til mig. Da jeg fornemmer, at der er mere på vej, som jeg skal være klar til at kunne modtage, vælger jeg at småløbe over til min bil, og så begynder modtagelsen ellers.”

Nodearket kan købes her.

Udover arbejdet med at lege meningfuldt indhold frem, optager det mig også, hvilken sindstilstand en fællessang smitter med. Vores følelser er – ligesom vores hjerner – plastiske, dvs. konstant foranderlige.
Følelser, vi ofte føler, bliver vi så at sige “dygtigere” til at føle igen og igen.

Anette Prehn i bogen "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed"

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!