FORBUNDETHEDENS FÆLLESSANGE

Book sociolog, fællessangsaktivist og sangskriver Anette Prehn til et sangforedrag, hvis I vil udforske nye fællessange, der griber jer om hjertet og gøder nye perspektiver. Anette faciliterer samspillet, så deltagerne oplever forbundethed med hinanden, glæde og eftertænksomhed.

Sangforedrag med

ANETTE PREHN

Sangforedrag med ANETTE PREHN

FORBUNDETHEDENS FÆLLESSANGE

Book sociolog, fællessangsaktivist og sangskriver Anette Prehn til et sangforedrag, hvis I vil udforske nye fællessange, der griber jer om hjertet og gøder nye perspektiver. Anette faciliterer samspillet, så deltagerne oplever forbundethed med hinanden, glæde og eftertænksomhed.

Smilende fællessang med mening og efterglød

Bryd ud i sang

Bliv dus med nye bidrag til den danske sangskat og kulturarv

Anette Prehn har skrevet mere end 80 nye sange til Danmark. Til sangforedraget – som kan vare alt fra 1 til 3 timer – præsenterer hun en række af dem, og vi bryder ud i sang sammen.

Anette Prehn har bl.a. skrevet tekster til sangene:

 • En fredstone – i lyset af forfærdelighederne i Ukraine
 • Smukke skud – forbundethedens fællessang til unge/konfirmander
 • Klodens sommerfuglevinger – om at føle sig lille men betyde noget
 • Bare et strejf på vor klode – en klimasang
 • Det bedste, jeg lærte – om generationsmødets sporsættende kraft
 • Nærvær i skærmenes tid – om behovet for nærvær og hjertebroer
 • Alt småt blir stort med dig – om det store i de små fælles glæder
 • Kom, som du er – hvordan taler et inkluderende fællesskab?
 • En sang om livsmod – naturen som spejl på livets op- og nedture
 • Helst uden vinger – et opgør med perfekthedskulturen
 • Vores Danmark i sommerdragt – en hyldest til den danske natur
 • Netop sat i verden – om forældreskabets mirakel
 • Kom, læg sangen i mund – om forbundethed gennem fællessang

Sociolog, sangskriver og fællessangsaktivist Anette Prehn har besluttet sig for at give sit bud på ”sange, vi mangler i vores kultur”. Det er bl.a. sange, som tager favntag med klimakrise, ensomhedsepidemi, præstationssamfund, perfekthedskultur og krig i Europa.

Som hun skriver i bogen ”Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed”, så har fællessangen et potentiale, vi slet ikke har forløst endnu. Anette opfordrer til en større bevidsthed om, hvad vi synger – i stedet for, som det tit sker, at lire kendte tekster af. Derfor rummer sangforedraget også refleksionsøvelser, hvor deltagerne forbinder sig med hinanden og bygger bro fra teksterne til egne liv og erfaringer.

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

“På magisk vis har denne digtersjæl støvet Aakjærs ord af til mundrette sange for nutidige læsere og sangere.”

Henrik Yde, dr.phil., litteraturhistoriker

Kulturel genoplivning af for længst glemte tekster

Jeppe Aakjærs usungne sange

Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte Anette Prehns bog om Jeppe Aakjærs usungne sange for ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblad skrev, at den var ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”.

Nu får I mulighed for at høre om Anette Prehns spændende gådejagt, inspireret af det tankevækkende digt på Jeppe Aakjærs gravsten, hvor han omtaler “asken af usungne sange”.

Anette har læst og samlet lyriske passager, sprængfulde af billedrigt sprog, der er højst relevante for vores nutid og med den velkendte Aakjærske brod. Med nænsom hånd har hun sat dem på vers og givet dem rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier, og han kan også bookes til sangforedraget. 

Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling irt. vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker, dels kalder de os til kreativitet, kærlighed og sanselighed.

Hvis I selv har en dygtig organist eller pianist, samarbejder Anette Prehn meget gerne med vedkommende ift. musik til sangforedraget. Alternativt kan hun tage lydfiler med på alle relevante sange. Uanset hvad bliver det en øjenåbnende og lattervækkende oplevelse! 

Til sangforedraget medbringer Anette låneeksemplarer til deltagerne af sanghæftet med de usungne sange. Der er mulighed for køb af signerede bøger og sanghæfter. 

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

“På magisk vis har denne digtersjæl støvet Aakjærs ord af til mundrette sange for nutidige læsere og sangere.”

Henrik Yde, dr.phil., litteraturhistoriker

Var det virkelig bare en ørkenvandring?

MARIE Bregendahls OVERSETE PÅVIRKNING AF JEPPE Aakjær

Forfatterne Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl voksede op blot et par kilometer fra hinanden i et lille sogn nær Skive. De mødtes dog først, da hun var 19 og han 20, og intense følelser slog gnister. Års brevveksling begyndte. Sidenhen blev de gift og skilt. 

Senere i livet mente Jeppe Aakjær, at kvinder kun havde spillet “en nødtørftig rolle” i hans liv, og at årene med Marie Bregendahl decideret var ”spildte digterår”. Men kan det virkelig passe? Eller overså Aakjær en påvirkning af ham, der var langt dybere – og mere indirekte?

Anette Prehn deler i sangforedraget her nogle af de mindre kendte prægninger af Bregendahl i Aakjær – og vi synger sammen de sange, hun sammen med komponist Kristian Bisgaard har skabt af Aakjær og Bregendahls gnistrende korrespondance. 

I 2021 udkom Anette Prehns bog “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” på forlaget Gyldendal. Sammen med komponisten Kristian Bisgaard har hun skabt 21 nye “usungne sange” inspireret af Aakjærs breve, foredrag, erindringer og artikler.

Til sangforedraget medbringer Anette låneeksemplarer til alle deltagerne af sangbogen med de 21 usungne sange. Der er mulighed for køb af signerede bøger og sanghæfter ifm. foredraget.

Mød Anette Prehn

Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, hvis tekster griber mennesker om hjertet, giver erkendelsesspring og sætter sig spor i det levede liv. Til daglig er Anette iværksætter og forfatter til mere end 20 bøger. Med sin baggrund som sociolog har hun et skarpt blik for, hvilken indre styrke og hvilke strategier, vi behøver som mennesker og fællesskaber for at kunne trives i vores tidsalder samt kunne håndtere de enorme udfordringer og kriser, vi står midt i. Hun kalder til “nærværstrafik” mellem mennesker, og hun praktiserer det i den grad selv – med sit hjertevarme væsen. Det skinner igennem på højskolekurset “Det syngende menneske”, og det væver sig som en rød tråd igennem måden, hun tilgår, tilrettelægger og afvikler fællessangsarrangementer på.

Anette advarer om, at fællessang alt for ofte gøres til et bagudskuende mentalt beskyttelsesrum, som vi søger tilflugt i, når verden føles truende. Det sker, når vi sammen primært “synger os baglæns”, som hun kalder det: til kendte sange, vi kan lire af eller jappe os igennem uden at reflektere synderligt over dem. Anettes ambition er at bidrage med “de sange, vi mangler i vores kultur” og at skrive tekster, som lever videre i mennesker længe efter sangen er sunget; tekster med efterglød eller – om man vil – residualeffekt

Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 70 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring. Desuden er hun forfatter til bøgerne “Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed” samt “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”.

Sæsonens UDVALGTE SANGE

Få her en smagsprøve på Anette Prehns sangtekster. De skiftes løbende ud. Du kan også gå på opdagelse i over 80 nodeark med tekst af Anette Prehn.

Åens drejning

En af 21 “usungne sange” inspireret af Jeppe Aakjærs prosa. Anette Prehn har været på opdagelse efter lyriske passager i Aakjærs for længst glemte breve, foredrag, erindringer og artikler.
Nodearket kan købes her

NETOP SAT I VERDEN

Om det magiske og meningsfulde ved at sætte liv i verden eller påtage sig ansvar for liv.

Nodearket kan købes her.

SMUKKE SKUD

En sang til unge, smukke skud på men’skeheden … om det liv, det åbner sig for dem. Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!