FORBUNDETHEDENS FÆLLESSANGE

Book fællessangsaktivist og sangskriver Anette Prehn til et sangforedrag, hvis I vil udforske nye fællessange, der griber jer om hjertet og gøder nye perspektiver.

Anette faciliterer samspillet, gerne med pianist Kristian Bisgaard, så deltagerne forbinder sig med hinanden og oplever glæde og eftertænksomhed.

Sangforedrag med

ANETTE PREHN

Sangforedrag med ANETTE PREHN

FORBUNDETHEDENS FÆLLESSANGE

Book Anette Prehn til et sangforedrag, hvis I vil udforske nye fællessange med meget på hjerte. Anette faciliterer samspillet i rummet – som oftest med pianist Kristian Bisgaard – på måder, der forbinder deltagerne med hinanden, spreder solskin og varme samt viser fællessangs-teksternes kraft.

smilende fællessang med mening

Bryd ud i sang

Bliv dus med nye bidrag til den danske sangskat og kulturarv

Anette Prehn og Kristian Bisgaard har sammen skabt mere end 60 nye sange til den danske sangskat. Til sangforedraget – som kan vare alt fra 1 til 3 timer – præsenterer de en række af dem, og vi bryder ud i sang sammen.

Prehn-Bisgaard har bl.a. skrevet sangene:

  • En fredstone – i lyset af forfærdelighederne i Ukraine
  • Smukke skud – til unge i konfirmationsalderen
  • Nærvær i skærmenes tid – om behovet for nærvær, smil og hjertevarme
  • Alt småt blir stort med dig – om det store i de “små” fælles glæder
  • En sang om livsmod – hvor naturen er spejl på livets op- og nedture
  • Helst uden vinger – der rummer et opgør med perfekthedsillusionen
  • Livet i læring – som et alternativ til nutidens forarmede læringssyn
  • Kom, læg sangen i mund – en hyldest til fællessangens kraft

Sociologen Anette Prehn har besluttet sig for at skrive ”de sange, vi mangler i vores kultur”. Det er bl.a. sange, som tager favntag med klimakrise, ensomhedsepidemi, præstationssamfund, perfekthedskultur og krig i Europa.

Som hun skriver i bogen ”Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed”, så har fællessangen et potentiale, vi slet ikke har forløst endnu. Anette opfordrer til en langt større bevidsthed om, hvad vi synger – i stedet for, som det tit sker, at lire kendte tekster af. Derfor rummer sangforedraget også refleksionsøvelser undervejs, hvor deltagerne forbinder sig med hinanden og bygger bro til egne liv.

Deltagere i Anette og Kristians fællessang siger f.eks.: ”Skønne og livsbekræftende sange, præsenteret og fremført med smittende glæde og begejstring. Livsglæde og håb – to sider af samme sag.”

“Det formår, næsten dialektisk, at forene Aakjær/Carl Nielsen på den ene side og Prehn/Bisgård på den anden.”
Niels Krabbe, Forskningsprofessor emeritus

Sangforedrag

Jeppe Aakjærs usungne sange

Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte Anette Prehns bog om Jeppe Aakjærs usungne sange for ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblad skrev, at den var både ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”.

Nu får I mulighed for at få besøg af Anette Prehn og Kristian Bisgaard, som sammen har pustet liv i glemt Aakjær-prosa med mere end 100 år på bagen.

Anette har læst og samlet lyriske passager, sprængfulde af billedrigt sprog, højst relevante for vores nutid og med den velkendte Aakjærske brod. Med nænsom hånd har hun sat dem på vers og givet dem rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier.

Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling på vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker, dels kalder os til kreativitet, kærlighed og sanselighed.

Til sangforedraget medbringer Anette og Kristian låneeksemplarer til alle deltagerne af sangbogen med de 21 usungne sange. Der er mulighed for bogsalg ifm. foredraget.

“Det formår, næsten dialektisk, at forene Aakjær/Carl Nielsen på den ene side og Prehn/Bisgård på den anden.”
Niels Krabbe, Forskningsprofessor emeritus

Var det virkelig bare en ørkenvandring?

MARIE Bregendahls OVERSETE PÅVIRKNING AF JEPPE Aakjær

Forfatterne Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl voksede op blot et par kilometer fra hinanden i et lille sogn nær Skive. De mødtes dog først, da hun var 19 og han 20, og intense følelser slog gnister. Års brevveksling begyndte. Sidenhen blev de gift og skilt. 

Senere i livet mente Jeppe Aakjær, at kvinder kun havde spillet “en nødtørftig rolle” i hans liv, og at årene med Marie Bregendahl decideret var ”spildte digterår”. Men kan det virkelig passe? Eller overså Aakjær en påvirkning af ham, der var langt dybere – og mere indirekte?

Anette Prehn deler i sangforedraget her nogle af de mindre kendte prægninger af Bregendahl i Aakjær – og vi synger sammen de sange, hun og Kristian Bisgaard har skabt af Aakjær og Bregendahls inderlige korrespondance. 

I 2021 udkom Anette Prehns bog “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” på forlaget Gyldendal. Sammen med komponisten Kristian Bisgaard har hun skabt 21 nye “usungne sange” inspireret af Aakjærs breve, foredrag, erindringer og artikler.

Til sangforedraget medbringer Anette og Kristian låneeksemplarer til alle deltagerne af sangbogen med de 21 usungne sange. Der er mulighed for bogsalg ifm. foredraget.

Mød Anette Prehn

Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, hvis tekster griber mennesker om hjertet, giver erkendelsesspring og sætter sig spor i det levede liv. Til daglig er Anette iværksætter og forfatter til mere end 20 bøger. Med sin baggrund som sociolog har hun et skarpt blik for, hvilken indre styrke og hvilke strategier, vi behøver som mennesker og fællesskaber for at kunne trives i vores tidsalder samt kunne håndtere de enorme udfordringer og kriser, vi står midt i. Hun kalder til “nærværstrafik” mellem mennesker, og hun praktiserer det i den grad selv – med sit hjertevarme væsen. Det skinner igennem på højskolekurset “Det syngende menneske”, og det væver sig som en rød tråd igennem måden, hun tilgår, tilrettelægger og afvikler fællessangsarrangementer på.

Anette advarer om, at fællessang alt for ofte gøres til et bagudskuende mentalt beskyttelsesrum, som vi søger tilflugt i, når verden føles truende. Det sker, når vi sammen primært “synger os baglæns”, som hun kalder det: til kendte sange, vi kan lire af eller jappe os igennem uden at reflektere synderligt over dem. Anettes ambition er at bidrage med “de sange, vi mangler i vores kultur” og at skrive tekster, som lever videre i mennesker længe efter sangen er sunget; tekster med efterglød eller – om man vil – residualeffekt

Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 70 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring. Desuden er hun forfatter til bøgerne “Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed” samt “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”.

Sæsonens UDVALGTE SANGE

Få her en smagsprøve på Anette Prehns sangtekster. De skiftes løbende ud. Du kan også gå på opdagelse i over 80 nodeark med tekst af Anette Prehn.

FORÅRSFORNEMMELSER

En sang om den piblende, jublende fornemmelse, der kan ramme én, når de første forårstegn melder sig.

Nodearket kan købes her.

Den første lærke

En af 21 “usungne sange” inspireret af Jeppe Aakjærs prosa. Anette Prehn har været på opdagelse efter lyriske passager i Aakjærs for længst glemte breve, foredrag, erindringer og artikler.
Nodearket kan købes her

FORÅRETS STEMME

En sanselig hyldest til foråret i naturen.

Nodearket findes i bogen “Det syngende menneske” og kan desuden købes her.

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!