Kom på højskoleuge i Tisvilde til Maj med Anette Prehn og Kristian Bisgaard

For første gang ever er der nu åbnet mulighed for at komme på en uges højskole med Anette Prehn med afsæt i hendes bog “Det syngende menneske – nye veje til forbundethed”. Kurset foregår fra mandag den 16. maj til fredag den 20. maj 2022. Det bliver nærværende, hjertevarme dage, som med garanti vil sætte glade spor i dig. Uanset om du kommer alene eller med én, du allerede kender, vil du opleve at blive en del af et stærkt, syngende og reflekterende fællesskab i den gamle, smukke fiskerby Tisvildeleje. Der er 50 pladser i alt, som besættes efter først til mølle-princippet.

Fællessang kan meget mere, end vi går og tror. Fællessang kan bygge bro mellem generationer, samfundsgrupper og livserfaringer. Fællessang kan give et modsvar til ensomhed, hyperindividualisme samt materiel og åndløs jagen. Fællessang også give os ahaoplevelser omkring, hvordan vi håndterer nogle af de store dagsordener vi står midt i, f.eks. ift. klima, biodiversitet og natursyn. Det kræver dog, at vi gør andet og mere end at ”synge os baglæns”, det vil sige primært lire tekster af, som vi har sunget hundredevis af gange før uden at tænke synderligt over dem.

Fællessangens tekster kan skabe en efterglød: Et blivende aftryk i dig, mig og det fælles. Kursets sangforedrag tager udgangspunkt i bogen ”Det syngende menneske”, som anviser otte veje til en større forbundethedsfølelse: Gennem hverdagsmøder, generationsmøder, kærlighedsmøder og oplevelser i naturen. Og via global forbundethed samt forbundethed med verdenshistorien, dybere værdier og en større sag.

Vi lærer nye fællessange til Danmark med tekst af Anette Prehn og melodier af Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring. Vi gør os rige erfaringer med ”fællessangens følelsesmæssige smittetryk” og bliver klogere på, hvordan fællessang historisk har stimuleret social transformation. Vi benytter os af Tisvilde Højskoles naturskønne omgivelser til at udforske med sanser, krop og hjerte, hvordan naturen kan bruges som et spejl på menneskelivets op- og nedture.

Hvad der sker dag for dag på højskolekurset fra 16. maj til 20. maj 2022:

Mandag eftermiddag: Velkommen til Tisvilde Højskole. Om fællessangens mange gode og sunde sideeffekter, og hvordan vi kan synge os tættere på hinanden gennem fællessang.

Mandag aften: En sansende gåtur i Tisvilde Hegn. Vi benytter os af højskolens naturskønne omgivelser til at udforske med sanser, krop og hjerte, hvordan naturen kan bruges som et spejl på menneskelivets op- og nedture.

Tirsdag formiddag: Naturoplevelsernes magi. Vi synger os ind i en tæt forbundethed med naturen og dens årstider her i Danmark. Ord kan give form til følelser i naturen og forbinde os med minder fra vores liv i naturen. Med fællessangen som bagage kan vi endda bryde ud i sang, selv når vi løber tør for ord.

Tirsdag eftermiddag: Hverdagsmødernes kraft. Vi kan mærke ”broen til det andet menneske” i de tilfældige møder på gaden i vores hverdag. Det forudsætter dog, at vi kigger op og møder omverdenen med venlig øjenkontakt, smil og nærværstrafik. Denne eftermiddag bliver vi opmærksomme på vores sporsættende betydning for andre menneskers liv.

Tirsdag aften: ”På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Med afsæt i Aakjærs ukendte breve og foredrag har Anette Prehn og Kristian Bisgaard givet Aakjærs lyriske passager verseform, rim og melodier og dermed skabt 21 helt nye ”usungne sange”. Bogen herom – der er udgivet af Gyldendal – fik fem hjerter i Politikens anmeldelse, skrevet af litteraturprofessor Thomas Bredsdorff. Denne aften inviteres du ind på forbundethedens broer til fortidens liv og stemmer.

Onsdag formiddag: En større sag og global forbundethed. Det er muligt at opleve en dyb forbundethed med en større sag og med mennesker, der lever på andre dele af kloden. Andedams-mentaliteten ligger dog lige for – og den kan virke let og tryghedsskabende at gribe ud efter. Til gengæld kan vi synge os til erkendelsesspring og mobiliseringskraft i forhold til nogle af vor tids store udfordringer. Vi gør denne formiddag forsøget.

Onsdag eftermiddag: I en verden, hvor vores kultur i høj grad inspireres online af sociale medier, influencere og ”pranks” (dvs. jokes), er det særligt vigtigt at træde i karakter på et værdibaseret grundlag: At give relevant modspil til perfekthedskultur, nulfejlsforestillinger og materialismens altopslugende tsunami. Denne eftermiddag synger vi stærke værdier og kritisk sans frem.

Onsdag aften: Jazzkoncert med Mogens Johansen på klarinet og Søren Svagin på flygel.

Torsdag formiddag: Generationsmødets kraft. Det er en alt for overset faktor i menneskelivet i dag: Alt det meget ældre generationer kan give unge, og unge ældre. Samfundets yngste passes et sted, de ældste et andet. Ved at forstå og ære generationsmødernes kraft, kan vi komme til at opleve en langt stærkere forbindelse med og respekt for hinanden. Vi synger os til taknemmelighed over dét voksne mennesker gav os som børn, og den livslæring vi selv i dag kan give videre til børn og børnebørn.

Torsdag eftermiddag: Kærlighedsmødet er helt særligt og frisættende. Måske er vi heldige at opleve en eller flere gange i livet. Hvad gør det ved os, når vi må låne en andens kærlige og tilgivende øjne? Hvad ligger der i af transformerende kraft i kærligheden? Vi synger os til nye indsigter.

Torsdag aften: Festmiddag med musikalske indslag. Her fejrer vi et dejligt højskoleophold i hinandens selskab. Der er plads til sang, musik og taler – og til taknemmeligheden over at måtte rejse om end kortvarigt med hinanden i livet.

Fredag formiddag: ”Giro 413”. Vi synger ugens favoritsange igen, måske endda på overraskende måder.

 

Tisvilde Højskole

Tisvilde fiskerleje og strand

Hvem er Anette Prehn?

Anette Prehn er en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Erik Sommer og Kristian Bisgaard. Det er blevet til mere end 80 siden 2018, hvor samarbejderne begyndte. Du kan udforske/synge sangene her.

Anette er til hverdag videns-iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Du kan læse mere om dette arbejde på www.hjernesmart.dk

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!