Så syng da Danmark … og vid hvad det giver

LYT/SYNG MED. I morgen, søndag den 12. januar, bliver jeg i P2-programmet “Stines søndag” interviewet om fællessangens afledte effekter og mine egne fællessange. Interviewet bringes kl. 9.55-11.00. Samme dag transmitterer DR2 hele 12,5 times fællessang fra forskellige egne af Danmark. Foran os venter et 2020 med masser af fællessang og Alsangs-arrangementer ifm. 75-året for Befrielsen til maj, 100-året for Genforeningen til juni og lanceringen af den 19. udgave af Højskolesangbogen til november. Hurra for et år!!
 
I den anledning deler jeg her en videooptagelse af mit bidrag på Spil Dansk konferencen 2019 – i samspil med Reimer Bo. Den varer i ca. 15 minutter og rummer vigtige pointer om fællessangens mange ringe i vandet og betydning for børn og unges livsmestring. Og PS: Ja, jeg var med blandt publikum fra første oplæg, som blev holdt af Sofie Plenge, kulturdirektør i Vejle Kommune, og som jeg refererer til i videoen – men ak, jeg missede åbenlyst Reimer Bos indledende harmonikaspil ????

 

Se programteksten for Spil Dansk konferencen 2019 her:

FÆLLESSANG STYRKER BØRN OG UNGES LIVSMESTRING

Da sociolog Anette Prehn var formand for Stresspanelet, erkendte hun, at vores offentlighed rummer for megen sniksnak og for lidt handling med pondus, når det kommer til menneskers mentale sundhed. Bl.a. indså hun, at kulturen behøver at give et stærkt modsvar til nogle af de mange fænomener, som i dag påvirker børn og unges mentale sundhed i negativ retning. Det drejer sig f.eks. om præstationssamfundet, nulfejlskulturen, de mange retoucherede iscenesættelser online og følelsen af magtesløshed ift. klimaet. Sammen med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard skrev Anette Prehn herefter sange som Klodens sommerfuglevinger, Skudt forbi og En sang om livsmod. Desuden er hun forfatter til bl.a. Hjernevenner-serien og Hjernesmart-trilogien samt aktuel med bogen Afledte effekter. I samtalen med Reimer Bo vil hun komme ind på:

  • De afledte effekter af fællessang, som bl.a. kan hjælpe børn og unge med at se livets op- og nedture som naturlige, gennemskue og kritisere kulturelle dogmer og udvikle et stærkt balancepunkt i livet.
  • Hvorfor mennesker, der synger ofte har fat i den lange ende, og hvad vi kan lære af dem.
  • Hvordan sangskatten kan nære empati og kognitiv fleksibilitet, som er essentielle evner i det 21. århundredes mange møder mellem mennesker og håndtering af udfordringer.

Læs mere om Spil Dansk Konferencen 2019 her. 

Hvem er Anette Prehn?

Anette Prehn er en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Erik Sommer og Kristian Bisgaard. Det er blevet til mere end 80 siden 2018, hvor samarbejderne begyndte. Du kan udforske/synge sangene her.

Anette er til hverdag videns-iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Du kan læse mere om dette arbejde på www.hjernesmart.dk

højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!