BAG RÆK UD

“Ræk ud” er inspireret af den engelske klassiker “Streets of London” som handler om ensomme eksistenser på gaden. Også danske gader rummer mennesker, som har brug for et smil eller et venligt ord fra andre. “Ræk ud” har tekst af Anette Prehn og melodi af Kristian Bisgaard. Anette er uddannet sociolog, forfatter til mere end 20 bøger, iværksætter og foredragsholder. Kristian er uddannet pianist, komponist og korleder.

 

Ny sang opfordrer til “nærværstrafik”

“RÆK UD” MINDER OM, AT VI ER VIGTIGE FOR HINANDEN

Ny sang opfordrer til “nærværstrafik”

“RÆK UD” MINDER OM, AT VI ER VIGTIGE FOR HINANDEN

BAG RÆK UD

“Ræk ud” er inspireret af den engelske klassiker “Streets of London” som handler om ensomme eksistenser på gaden. Også danske gader rummer mennesker, som har brug for et smil eller et venligt ord fra andre. “Ræk ud” har tekst af Anette Prehn og melodi af Kristian Bisgaard. Anette er uddannet sociolog, forfatter til mere end 20 bøger, iværksætter og foredragsholder. Kristian er uddannet pianist, komponist og korleder.

Anette Prehn fortæller om SANGTEKSTEN “RÆK UD”

VEND ENSOMHEDSTEMATIKKEN PÅ HOVEDET!

Min tekst til “Ræk ud” inviterer os alle til at se os selv som vigtige for menneskelig trivsel. Vi kan leve og færdes, absorberet af vores skærm, vores lyd i øret eller vores egen situation – lukket inde i en boble. Men vi kan også vælge at række ud, gennem smil, venlige ord og det, jeg kalder “nærværstrafik”. 

Som barn var jeg dybt rørt af Ralph McTells sang “Streets of London” om ensomme eksistenser i byen, f.eks. en, der lykkes med at “each tea lasts an hour and he wanders home alone.” En kop te kan strækkes til at vare i lang tid, når det man mest af alt sidder der for er selskab. Når jeg selv går på gaden, i butikker el.lign. tænker jeg ofte på dette: Jeg kan have en sporsættende indvirkning på andre mennesker. Måske er det netop øjenkontakten med mig, der lyser deres dag op? Måske kan jeg bidrage til den større forbundethed?

Jeg synes også, at vi taler om ensomhed på forkerte måder. Der bliver ofte lagt op til, at hvis man føler sig ensom, så må man selv tage initiativ til at komme ind i fællesskaber. Men hvad nu, hvis vi var mange flere, der så det som en mulighed – endda en gave – at sprede lidt nærværstrafik omkring os? I øvrigt kan man hjernemæssigt ikke “komme af med” eller “bekæmpe” ensomhed. Men man kan komme meget langt ved at lægge sine kurv i forbundethedens kurv: At forbinde os med andre mennesker, med det almenmenneskelige (se også sangen “Smukke skud”), med naturen, med Altet. 

 

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

Billede af Thomas Fechtenburg

NÆRVÆRSTRAFIKKENS FÆLLESSANG

Musikvideoen her blev lavet under den første corona-nedlukning i foråret 2020.

Sangerne Marianne Lewandowski, Henrik B. Bruhn, Tine Fris-Ronsfeld og Michelle Elmhøj Pedersen – samt guitarist Anders Graae Lauritzen og pianist Kristian Bisgaard – optager fra hver sit hjem. 

Sangteksten til “RÆK UD”

1. Men’sker går mellem men’sker.
Mest i tavshed, alene, en bys stumme vrimmel.
Meteorer helt ude af bane men stadig
fint i stand til at undgå et træf på vor himmel.
For tænk, hvilken rædselsfuld, stor eksplosion,
der ville ku’ ske, hvis vi talte til no’n.

2. Tomheds blik avler tomhed.
Som en skal går vi rundt, uden øjne at møde.
Der ku’ gemme sig følsomme sjæle iblandt os.
Trods et tusindtals trasken, så føles her øde.
Men tænk, hvilken ændring et smil kunne gi’:
en flisernes fællesskabsstyrkende sti.

3. Hvad gør ensomheds vandrer,
der har tyndslidt hver gade for at blive fundet?
Vor kultur siger klart: “Du må opsøge hjælpen.”
For hver gående time er håbet dog svundet.
Og tænk, hvis vi andre ku’ række lidt ud?
Gi’ venlige øjne et nyt gennembrud.

4. Men’sker kan vandre sammen.
Vi kan smitte med lys til de sjæle, som vakler.
Give varme, hvor hjerter er ene, i kulde.
Sammen skabe en byhær af flammende fakler.
Prøv tænk, hvis forbundethed blev ny logik,
og vrimlen af folk blev til nærværstrafik.

Spørgsmål til refleksion og perspektiv

SKABER DU NÆRVÆRSTRAFIK?

Herunder finder du en række spørgsmål og øvelser ud fra sangen Ræk ud. 

Mødet med digtet, inden I synger
  • Hvad får sangttitlen dig til at tænke på?
  • Hvad handler digtet om? Find konkrete eksempler, der viser, hvad digtet handler om.
  • Hvad betyder det at “række ud”? I hvilke situationer kan man gøre det?
  • Prøv at forklare disse udtryk med dine egne ord:
    • En bys stumme vrimmel
    • Et tusindtals trasken
    • Gi’ venlige øjne et nyt gennembrud
    • De sjæle, som vakler
    • En byhær af flammende fakler
Aktivitet 1: De letpåvirkelige følelser
  • Runde 1 af 1 minuts varighed: Rejs jer op og gå rundt mellem hinanden. I må ikke få øjenkontakt med nogen.
  • Runde 2 af et minuts varighed: Gå rundt mellem hinanden. Søg øjenkontakt og smil til hinanden.
  • Tal bagefter sammen i klasse om forskellen på de to situationer. Hvordan føltes det i runde 1? Og hvordan føltes det i runde 2?
  • Prøv at læse vers 1 igen. Hvordan har personen i dette vers det?
  • Prøv nu at læse vers 4 igen. Hvordan har denne person det?
Aktivitet 2: Kispus, kontrasten og lydfortælling

Kispus

Kispus er en gammel leg, der handler om samarbejde og koncentration. I skal stå i en rundkreds. Legen går nu ud på, at I to og to skal bytte plads ved at løbe hen over midten af rundkredsen. I må ikke tale sammen, men skal signalere til hinanden ved at få øjenkontakt og blinke til hinanden. Midt i rundkredsen står fangeren, som skal prøve at fange dem, der bytter plads. Bliver man taget, er man den nye fanger.

Kontrasten

Hvad er det modsatte af at række ud – og af nærværstrafik? Hvordan kan det se ud? Lav en sketch, der viser et miljø uden – henholdsvis med – nærværstrafik. 

Lav en lydfortælling

Omskriv teksten til en fortælling. Brug stemningen fra digtet. Når din fortælling er færdig, skal du læse den ind som en lydfil. Måske har I på skolen et bestemt program, som du kan bruge til at indtale din tekst. Du kan også bruge sin mobiltelefon.

Aktivitet 3: Nærværstrafik i din hverdag

1) Brainstorm først på, hvem der kan have brug for mere ”nærværstrafik” af dem, I møder i jeres hverdag. Tænk bredt og besøg mange forskellige hverdagssituationer.

2) Brainstorm herefter på, på hvilke måder I kan styrke ”nærværstrafikken”, der hvor I bor. Lav to kolonner. Én med det, I ret let ville kunne gøre (smile, give øjenkontakt osv.). En med de ord, du kan sige eller de initiativer I let kan tage.

3) Sæt gang i et eksperiment for at udbrede nærværstrafik – f.eks. ift. mennesker i dit lokalsamfund, på din skole eller din familie.

Fra wikipedia.dk

Brainstorming er en kreativitetsteknik, der sigter på at skabe et kreativt miljø, hvori alle idéer om det behandlede emne eller foreliggende opgave kan fremsættes. Mødet forudsætter, at emnet eller opgaven er klart defineret, og der gælder typisk følgende regler:

  1. Al kritik er forbudt
  2. Alle ideer er velkomne
  3. Mange ideer ønskes
  4. Kombinationer af idéer bør tilstræbes.
Anette Prehns inspiration

Inspirationen

Hør her Anette Prehn fortælle om sin inspiration til at skrive Ræk ud. Tag gerne noter, mens I lytter og tal om indholdet bagefter.

Anette er inspireret af en engelsk sang, der hedder Streets of London. Find sangen online, f.eks. her. Lyt og læs teksten:

  • Hvad handler Streets of London om? Hvilke følelser bliver du smittet med, når du hører den? Se følelseskataloget nedenfor og vælg de følelsesord, der mest præcist udtrykker din følelse.
  • Hvilke følelser bliver du smittet med, når du hører Ræk ud? Åbn og download følelseskataloget og vælg de følelsesord, der mest præcist udtrykker de følelser, du får, når du hører/synger Streets of London og Ræk ud: Download følelseskatalog
  • Hvad har de to sange til fælles? På hvilke måder er de forskellige?

Andre sange af Anette Prehn med et lignende tema

jens blegmand

OM TEKSTFORFATTEREN

Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, som har sat sig for at give sit bud på de sange, vi mangler i vores fællessangstradition. Det er f.eks. sange om nærvær i skærmenes tid, om det at sætte liv i verden, om forbundethed på tværs af generationer og kloden – samt om klimahåb.  

Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, “nærværstrafik”, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 80 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring.

Til daglig er Anette iværksætter og har drevet egen virksomhed siden 2005. Hun er forfatter til mere end 20 bøger og en efterspurgt foredragsholder og forskningsformidler (se evt. www.hjernesmart.dk). 

Med sin baggrund som sociolog har Anette et skarpt blik for den indre styrke og de strategier, vi mennesker behøver for at kunne trives i vores tidsalder og kunne håndtere de enorme udfordringer, vi står midt i. Kombineret med en legende og kærlig tilgang til det danske sprog – der forener lethed og dybde – giver det en særlig profil til Anettes sange.

anette prehn, smukke skud, sang til efterskolesangbogen
højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!