BAG “EN SANG OM LIVSMOD”

Livet rummer opture og nedture og en hel masse timer derimellem. I “En sang om livsmod” tilbydes naturen som et spejl på menneskelivet og en kilde til håb. Den har tekst af Anette Prehn og melodi af Kristian Bisgaard. Anette er sociolog, forfatter, iværksætter og foredragsholder. Kristian er pianist, komponist og korleder.

 

BRUG TID I NATUREN, SÆT LIVET I RELIEF 

EN SANG OM LIVSMOD

Brug tid i naturen, sæt livet i relief!

NATUREN KAN STYRKE MENNESKERS LIVSMOD

BAG “EN SANG OM LIVSMOD”

Livet rummer opture og nedture og en hel masse timer derimellem. I “En sang om livsmod” tilbydes naturen som et spejl på menneskelivet og en kilde til håb. Den har tekst af Anette Prehn og melodi af Kristian Bisgaard. Anette er sociolog, forfatter, iværksætter og foredragsholder. Kristian er pianist, komponist og korleder.

Anette Prehn fortæller om “EN SANG OM LIVSMOD”

BRUG NATUREN SOM SPEJL!

Hvor tit er du egentlig udenfor? Hvert døgn har 96 kvarterer, altså 96 x 15 minutter. I hvor mange af dem er du udenfor? Og hvor ofte opsøger du naturen, når du er udenfor?

Undersøgelser viser, at unge i gennemsnit i dag kun tilbringer halvt så meget tid i naturen, som deres bedsteforældres generation gjorde det. Naturen inviterer til bevægelse, klatring og udforskning – til sollys, frisk luft og alt muligt andet godt. Den giver også perspektiv på vores liv – og det er det “En sang om livsmod” er optaget af. Ved at opleve årstidernes bevægelser i naturen får vi nemlig billeder på – ja nærmest rollemodeller for – livets mange tilstande. Rige sanseoplevelser i naturen kan sætte vores liv i relief og smitte med livsmod, gåpåmod og vedholdenhed. For nogle gange føles livet virkeligt som “et efterår og en vinter tilsammen slår”. Vi kan føle os nede, triste, opgivende. Det kan indimellem være koldt, mørkt og ensomt at leve. Men når vi kigger til naturen, kan vi forbinde os med den kraft, naturen rummer: Den vil bryde igennem, år efter år. Den rummer en livskraft, der insisterer på at vokse og blomstre.

Jeg skrev det meste af denne tekst på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke overvejede at skrive årstal på. Men jeg mener, at det må have været i teenageårene – eller måske kort tid efter. Det glæder mig, at mange i dag – børn, unge og voksne – finder inspiration i sangen. Også til at komme ud i naturen og mærke forbundethed med Altet. 

 

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

Billede af Thomas Fechtenburg

smukke skud, sang til højskolesangbogen, sang til efterskolesangbogen

ANDRE SANGE AF ANETTE PREHN MED ET LIGNENDE LIVSMODS-TEMA

Sangteksten til

“EN SANG OM LIVSMOD”

1. Her i forårssolens fortryllende skin
bag et glitrende, fugtigt spind.
På en gråbrun og vinterhærget gren
skyder frem en ædelsten.
Den har samlet al sin indre kraft
i sin lysegrønne saft.
Miraklet sker endnu en gang
til solsortens smukke sang.

2. Lyset bryder endelig længere frem.
Forårsfølelsen vender hjem.
Trods min viden om det, der foregår,
undres jeg igen i år.
Dét, der ser dødt ud, opstår på ny:
et årligt deja-vu.
Nok slået ned og helt i knæ,
men i livsmodets sikre læ.

3. Når dit liv slår knuder, så kommer det af
det’ en del af dets dna.
Der er tider, hvor solen skinner frit
og gir lette, glade skridt.
Men til livet hører også, at
en storm og frost tar fat.
Det føles, som et efterår
og en vinter tilsammen slår.

4. Fat dit mod, giv tid, nu er lyset på vej,
selvom mørke har fat i dig.
Det kan godt tage mån’der eller år,
men en større kraft, du får.
Når det driller, det forfrosne liv,
så husk dit perspektiv:
Af vinterhærget, gråbrun gren
skyder frem en ædelsten.

OM TEKSTFORFATTEREN

Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, som har sat sig for at give sit bud på de sange, vi mangler i vores fællessangstradition. Det er f.eks. sange om nærvær i skærmenes tid, om det at sætte liv i verden, om forbundethed på tværs af generationer og kloden – samt om klimahåb.

Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, “nærværstrafik”, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 80 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring.

Til daglig er Anette iværksætter og har drevet egen virksomhed siden 2005. Hun er forfatter til mere end 20 bøger og en efterspurgt foredragsholder og forskningsformidler (se evt. www.hjernesmart.dk). 

Med sin baggrund som sociolog har Anette et skarpt blik for den indre styrke og de strategier, vi mennesker behøver for at kunne trives i vores tidsalder og kunne håndtere de enorme udfordringer og kriser, vi står midt i. Kombineret med en legende og kærlig tilgang til det danske sprog – der forener lethed og dybde – giver det en særlig profil til Anettes sange.

anette prehn, smukke skud, sang til efterskolesangbogen
højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!