BAG LIV I VOR HÅND

“Liv i vor hånd” er inspireret af K.E. Løgstrups berømte ord, om at vi har hinandens liv i vores hænder. Den har tekst af Anette Prehn, som spurgte sig selv: “Kan en fællessang vække til filosofisk refleksion?” Melodien er skrevet af Kristian Bisgaard. Anette er uddannet sociolog, forfatter til mere end 20 bøger, iværksætter og foredragsholder. Kristian er uddannet pianist, komponist og korleder.

 

Vi gør hver især en forskel i verden!

LIV i VOR HÅND

Vi gør hver især en forskel i verden!

LIV I VOR HÅND

BAG LIV I VOR HÅND

“Liv i vor hånd” er inspireret af K.E. Løgstrups berømte ord, om at vi har hinandens liv i vores hænder. Den har tekst af Anette Prehn, som spurgte sig selv: “Kan en fællessang vække til filosofisk refleksion?” Melodien er skrevet af Kristian Bisgaard. Anette er uddannet sociolog, forfatter til mere end 20 bøger, iværksætter og foredragsholder. Kristian er uddannet pianist, komponist og korleder.

Anette Prehn fortæller om SANGTEKSTEN “LIV I VOR HÅND”

DU HAR ANDRES LIV I DINE HÆNDER

Jeg blev inspireret til at skrive ”Liv i vor hånd” af disse berømte ord:

“Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin egen hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede, man uddyber eller hæver.“

De blev skrevet af K.E. Løgstrup og minder os om, at vi altid er forbundet med andre mennesker, uanset om vi forstår det eller ej. Du kan plante smil og solskin i andre, men du kan også plante fortvivlelse, skuffelse og ar.

Teksten peger hen på, at vi kan tage et personligt ansvar – faktisk hver dag, vi lever. Vi kan ikke styre og kontrollere, hvad andre siger og gør. Men vi har stor indflydelse på, hvad vi selv vælger at stå for. Min niece flyttede tilbage til Danmark efter tre år i USA og var frustreret over, at danskerne virkede så lukkede og uvenlige i modsætning til amerikanerne, der gladeligt hilser på hinanden. Jeg sagde til hende: “Du kan forblive frustreret over det resten af dit liv. Men du kan også vælge at sætte det eksempel, du godt gider at smitte andre med! Vær den forandring, du ønsker at se i verden (Mahatma Ghandi). Behandl andre, som du selv godt gider at blive behandlet (Jesus). Gør, hvad du synes, at andre burde gøre (Immanuel Kant). Visdom er blevet formuleret med mange forskellige nuancer gennem tiden. Men de bærer en kerne af noget fælles. 

Vi kan få andre til at visne lidt, eller vi kan være med til at vække deres livsglæde og mod. Det gælder ift. tilfældige mennesker på gaden, dine lærere eller vikarer, dine bedsteforældre, ekspedienten i butikken, dine søskende, din arbejdsgruppe, din nabo, dine forældre, politibetjenten, sygeplejersken osv.

Selv små handlinger, der ellers kan synes ret så ubetydelige, kan igangsætte en uforudsigelig kædereaktion, en sommerfugleeffekt (se sangen Klodens sommerfuglevinger). “Liv i vor hånd” vækker os til ny erkendelse. En erkendelse af, at vi er forbundne med andre mennesker – og at vi via denne forbundethed har indflydelse på hinandens liv. Hør den nedenfor! 

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

Billede af Thomas Fechtenburg

SYNG MED PÅ LIV I VOR HÅND

Musikvideoen her er fuld af skønne mennesker – og hænder – til inspiration. Sangen er udgivet på digitale musiktjenester. 

Rigtig god fornøjelse med den! 

 

Sangteksten til “LIV I VOR HÅND”

1. Hvert et sekund på vor roterende klode.
Uagtet hvad der af og til er på mode.
Helt uafhængigt af tider og tegn,
om vi ser sol eller endeløs regn.
Hvad end de mange, de sir eller gør,
og hvad der virker som dagens humør.

Så vækkes til live forbundetheds bånd:
Vi bærer i alting vort medmen’skes liv.
Så vækkes til live forbundetheds bånd:
Vi bærer i alting vort medmen’skes liv i vor hånd.

2. Fordringen byder os at møde og sanse
næsten iblandt os og la’ tilliden danse.
Vi kan så let have nok i os selv,
slå vores inderste længsler ihjel.
Når vi tør give lidt øjenkontakt,
ser vi, at det har forunderlig magt.

Så vækkes til live …

3. Går du og drømmer om, hvad andre kan gøre,
for at din glæde her i livet blir større?
Giv drømmen vinger og lad den slå rod,
i det, du selv gør og stræber imod.
Alt, hvad du vil, andre tilbyder dig,
kan blive det, som du gir på din vej.

Så vækkes til live …

4. Når vi forstår, vi sætter aftryk i verden
– at vi kan stemme andres sind med vor færden –
mærker vi ydmygt, at selv helt små ord
kan sætte ar eller smilende spor.
Gør vi vort liv til en hjertevarm sag?
Det valg er vores hver eneste dag.

Så vækkes til live …

Spørgsmål til refleksion og perspektiv

UDFORSK SANGENS TEMAER

Herunder finder du en række spørgsmål og øvelser ud fra sangen Liv i vor hånd. 

Mødet med digtet, inden I synger
  • Hvad får sangttitlen dig til at tænke på?
  • Hvad handler digtet om? Find konkrete eksempler, der viser, hvad digtet handler om.
  • “Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin egen hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede, man uddyber eller hæver.“ I hvilke situationer i hverdagen mærker du, at du har andres liv i dine hænder? Eller at de har dit liv i deres hænder?
Aktivitet 1: Skriv et essay eller et digt

Skriv et essay eller et digt ud fra digtet “Liv i vor hånd”. 

Aktivitet 2: Lyt til podcast om vidneadfærd

Anette Prehn er blevet interviewet til podcasten “Blandemaskinen” – og her fortæller hun om, hvad der kan holde os tilbage fra at tage ansvar i situationer samt hvad vi kan gøre for at ranke ryggen og udvise f.eks. ansvar, mod og empati. 

Lyt til podcasten her.

Tag noter, mens du lytter og tal herefter sammen om: 

  • Hvad er Anette Prehns vigtigste pointer? 
  • Hænger de sammen med pointerne fra sangen “Liv i vor hånd”? Hvis ja; hvordan? Hvis nej; hvorfor ikke?
Aktivitet 3: Nærværstrafik i din hverdag

1) Brainstorm først på, hvem der kan have brug for mere ”nærværstrafik” af dem, I møder i jeres hverdag. Tænk bredt og besøg mange forskellige hverdagssituationer.

2) Brainstorm herefter på, på hvilke måder I kan styrke ”nærværstrafikken”, der hvor I bor. Lav to kolonner. Én med det, I ret let ville kunne gøre (smile, give øjenkontakt osv.). En med de ord, du kan sige eller de initiativer I let kan tage.

3) Sæt gang i et eksperiment for at udbrede nærværstrafik – f.eks. ift. mennesker i dit lokalsamfund, på din skole eller din familie.

Fra wikipedia.dk

Brainstorming er en kreativitetsteknik, der sigter på at skabe et kreativt miljø, hvori alle idéer om det behandlede emne eller foreliggende opgave kan fremsættes. Mødet forudsætter, at emnet eller opgaven er klart defineret, og der gælder typisk følgende regler:

  1. Al kritik er forbudt
  2. Alle ideer er velkomne
  3. Mange ideer ønskes
  4. Kombinationer af idéer bør tilstræbes.
Sange af Anette Prehn med lignende temaeR
jens blegmand

OM TEKSTFORFATTEREN

Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, som har sat sig for at give sit bud på de sange, vi mangler i vores fællessangstradition. Det er f.eks. sange om nærvær i skærmenes tid, om det at sætte liv i verden, om forbundethed på tværs af generationer og kloden – samt om klimahåb.  

Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, “nærværstrafik”, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 80 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring.

Til daglig er Anette iværksætter og har drevet egen virksomhed siden 2005. Hun er forfatter til mere end 20 bøger og en efterspurgt foredragsholder og forskningsformidler (se evt. www.hjernesmart.dk). 

Med sin baggrund som sociolog har Anette et skarpt blik for den indre styrke og de strategier, vi mennesker behøver for at kunne trives i vores tidsalder og kunne håndtere de enorme udfordringer, vi står midt i. Kombineret med en legende og kærlig tilgang til det danske sprog – der forener lethed og dybde – giver det en særlig profil til Anettes sange.

anette prehn, smukke skud, sang til efterskolesangbogen
højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

You have Successfully Subscribed!