BAG SANGEN

Sommerminder. Sanseoplevelser. Vind i håret. Solskin på kinden. Brusende hav. Sand mellem tæerne. Fuglesang i øregangene. Sangen her har tekst af Anette Prehn og melodi af Erik Sommer. Anette er sociolog, forfatter, iværksætter og foredragsholder. Erik er musikpædagog og tidligere højskoleforstander og -lærer.

 

Sanselig hyldest til Danmarks somre

Vores Danmark i sommerdragt

Sanselig hyldest til Danmarks somre

VORES DANMARK I SOMMERDRAGT

Sommerminder. Sanseoplevelser. Vind i håret. Solskin på kinden. Brusende hav. Sand mellem tæerne. Fuglesang i øregangene. Sangen her har tekst af Anette Prehn og melodi af Erik Sommer. Anette er sociolog, forfatter, iværksætter og foredragsholder. Erik er musikpædagog og tidligere højskoleforstander og -lærer.

Anette Prehn fortæller om “VORES DANMARK I SOMMERDRAGT”

MÆRK BROEN MELLEM DIG OG ANDRE!

Sammen med Erik Sommer har jeg skrevet en ny fællessang, der hylder det skønneste ved den danske sommer. Den er oprindeligt inspireret af de vidunderlige klitlandskaber omkring Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland – men mon ikke den kan vække sommerminder fra præcis de egne af Danmark, som bor dybest i dit hjerte? Danmark har 8.750 kilometer kystlinje, så der er nok at opleve. 

På en tur med min familie til Rubjerg Knude Fyr i det skønne Vendsyssel, oplevede jeg en dag naturens skiften på den mest sanselige måde. Det både blæste og regnede, da vi ankom, og vi stred os op til (og op i) fyret. Vidunderlig udsigt. Sug i maverne. Bankende hjerter. Træk i hårrødderne. Bid i kinderne. Fællesskabsfølelse. Da vi vandrede tilbage gennem klitlandskabet ændrede vejret sig fuldstændig, og det blev det smukkeste solskin med klar, blå himmel. Og ja, det blev så også til en sangtekst, bl.a. om hvordan “solstrejf og skyer lægger arm om den næste akt”. Noget af dét, som fællessang kan, er at vække vores sanser og åbne tidsrejser til kroge af vores erfaringsrige, der bare ligger og venter på at blive genopdaget:

“Jublende toner i krop og i øre. Lærkernes struber har i hjerterne livskraft lagt. Åh, her at være. Elske det nære: Vores Danmark i sommerdragt.”

sangforedrag jeppe aakjær, sangforedrag med anette prehn

Billede af Thomas Fechtenburg

NATUREN KALDER PÅ DIG!

En ny undersøgelse viser, at børn i dag kun tilbringer halvt så megen tid i naturen, som deres bedsteforældre gjorde det, da de var børn. Dermed mindskes børns erfaringer med naturen og årstidernes bevægelser.

Udover den sansestimulation, motion og friske luft, børnene dermed ikke får, betyder det ændrede aktivitetsmønster andet og mere. Naturen er (ligesom fællessangen i øvrigt, når den er bedst) en anledning til selvforglemmelse og giver erfaring med at være en del af en større helhed, samtidig med at vi tanker livskraft. Midt i præstationssamfundets krav, den digitale verdens iscenesættelser og vor tidsalders vedvarende invitation til navlepilleri kan naturen med andre ord udgøre et mentalt åndehul.

De levende sanseerfaringer sætter de rigeste spor. Theresa Schilhab, som er forskningsleder for Naturlig Teknik på Center for Børn og Natur, understreger forbindelsen mellem sprog, sanser og viden. Hjerneforskning viser, at når vi har oplevet noget gennem brug af flere sanser, aktiveres hjernen alsidigt, når vi hører ordet. Når vi for eksempel har sanset kanel, det vil sige duftet og smagt det med egen krop, lyser flere centre op, der er forbundet med vores sanseapparat, i modsætning til hvis vi alene har læst eller hørt om kanel. 

  Hvis sanseoplevelserne mangler, forbliver et ord en “boks” i hjernen; noget ganske andet, end hvis mange sanser har været i sving på samme tid. ”Hvis du for eksempel ikke har gjort dig erfaring med mudder, så preller sproget af på dig”, som Theresa Schilhab udtrykker det: ”Det jeg sanser, husker jeg.”

  Sangteksten TIL

  “VORES DANMARK I SOMMERDRAGT”

  1. Lys over landet til langt ud på natten.
  Solstrejf og skyer lægger arm om den næste akt.
  Byger besøger fastland og øer.

  Vores Danmark i sommerdragt.

  2. Klitter, der formes og vandrer med vinden.
  Marehalmsmanker vugger bølgende med i takt.
  Havtorneriger. Harefodsdiger.

  Vores Danmark i sommerdragt.

  3. Havet, der kranser vor vejrbidte klode,
  møder os mægtigt og får sanselig glæde vakt.
  Skumklædte toppe frisætter kroppe.

  Vores Danmark i sommerdragt. 

  4. Hyld bringer bud om hver højsommers blomstring.
  Inderlig duft af hybenrosernes vilde pragt.
  Lommer af varme. Solbrune arme.

  Vores Danmark i sommerdragt.

  5. Jublende toner i krop og i øre.
  Lærkernes struber har i hjerterne livskraft lagt.
  Åh, her at være. Elske det nære:

  Vores Danmark i sommerdragt.

  6. Nuer af nærvær og dog strejf af vemod.
  Hver årstid bærer på en rejse, den før har smagt.
  Snart vil vi mindes. Glade, du findes:

  Vores Danmark i sommerdragt.

  AKTIVITET: UDFORSK Danmarks smukke klitlandskaber

  Danmark byder på en lang række fantastiske klitlandskaber, der venter på at blive udforsket: Skjulte perler langs kysten, hvor der er en verden af naturskønhed at opdage.

  “Vores Danmark i sommerdragt” er inspireret af mine egne oplevelser i klitlandskaberne omkring Rubjerg Knude fyr. Jeg har lavet et aktivitetsark, “Sporhund i klitterne”, som I kan downloade og bruge til at gå i mine fodspor. Hvor tror I f.eks., at jeg stod, da jeg observerede marehalm, hyld og lærkesang, som vi synger om i verselinjerne her?

  Marehalmsmanker vugger bølgende med i takt.

  Inderlig duft af hybenrosernes vilde pragt.

  Lærkernes struber har i hjerterne livskraft lagt. 

  Aktivitetsarket inviterer også til, at du/I tager dit eget billede af Danmark i sommerdragt, tegner/maler din yndlingsplet i Danmarks natur eller skriver et digt/en sang til den egn, du elsker allermest. At du med andre ord kreativt fortolker sanseindtrykkene, du “bader” i på en smuk sommerdag i naturen. 

  OM TEKSTFORFATTEREN

  Anette Prehn er en dansk sangskriver og fællessangsaktivist, som har sat sig for at give sit bud på de sange, vi mangler i vores fællessangstradition. Det er f.eks. sange om nærvær i skærmenes tid, om det at sætte liv i verden, om forbundethed på tværs af generationer og kloden – samt om klimahåb.

  Med sine stærke tekster og sangforedrag viser Anette, at fællessangens tekster kan byde hyperindividualismen trods og styrke vores håb, ansvar, empati, “nærværstrafik”, handlekraft og forbundethed. Hun kalder sine sange “forbundethedens fællessange”, og indtil videre har hun skrevet mere end 80 af dem sammen med nogle af Danmarks dygtigste komponister: Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring.

  Til daglig er Anette iværksætter og har drevet egen virksomhed siden 2005. Hun er forfatter til mere end 20 bøger og en efterspurgt foredragsholder og forskningsformidler (se evt. www.hjernesmart.dk). 

  Med sin baggrund som sociolog har Anette et skarpt blik for den indre styrke og de strategier, vi mennesker behøver for at kunne trives i vores tidsalder og kunne håndtere de enorme udfordringer og kriser, vi står midt i. Kombineret med en legende og kærlig tilgang til det danske sprog – der forener lethed og dybde – giver det en særlig profil til Anettes sange.

  anette prehn, smukke skud, sang til efterskolesangbogen
  højskolesange, sange til højskolesangbogen, den danske sangskat

  Kom med i Facebook-gruppen "Anette Prehns fællessange til Danmark"

  Gruppen henvender sig til dig, som søger ny inspiration til sangrepertoire indenfor fællessange, kor, undervisningen i folkeskolen, på efterskolen, højskolen, gymnasiet og meget mere.

  GÅ TIL FACEBOOK GRUPPE 

  You have Successfully Subscribed!